Slovenija
16 ogledov

Pridejo ZA boljši jutri

Čiščenje morja
1/7
Suzana Kos
Potapljači osmič zapored čistijo portoroški akvatorij, prihodnji teden je na vrsti Ankaran.

"Vsako leto so razmere boljše, smeti je manj. Tokrat sem na dnu pobral le pločevinke in plastične kozarce, ki jih ljudje odvržejo po žurih na portoroških pomolih. Ni več plastičnih stolov, miz in gum, ki smo jih pobirali z dna morja na začetku. Več kot smeti je letos v morju rib, teh je res vsako leto več," je po potopu v portoroškem akvatoriju povedal Uroš Stankovič, potapljač iz Ljubljane, ki se vsako leto udeleži čistilne akcije Project Aware. "Zakaj pridemo? ZA boljši jutri," je dodal.

Prihodnjič Ankaran

Za sodelovanje se je prijavilo okoli 50 potapljačev, druga skupina čisti danes v Fiesi, znova pa se bodo zbrali prihodnji teden, ko je na vrsti Ankaran; tam so si organizatorji omislili celodnevno čistilno-športno-družabno prireditev.

Svetovna okoljska akcija

Potapljaška šola Nemo Divers, ki je glavni organizator akcije, pravi, da skušajo ob pomoči medijev, ki o akciji poročajo, dati vedeti ljudem, da je treba odnos do okolja spremeniti. Čistilna akcija Project Aware - Dive for Debris septembra sicer poteka po vsem svetu, pod isto zastavo se namreč organizirajo tisoči potapljačev.

Za odvoz smeti, pobranih z morskega dna sicer poskrbi javno podjetje Okolje Piran. "Stroške odvoza plača občina, tako da je skrb, da akcijo financirajo Pirančani prek plačila položnic za odvoz smeti, povsem odveč," ob tem dodaja Alen Radojkovič, član uprave Okolja.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.