Slovenija
31 ogledov

Pridelali visok minus

Franc Kangler je skupaj s sodelavci lani pridelal za 16 milijonov evrov minusa. Žurnal24 main
Mestna občina. Zaključni račun kaže rdeče. Zadolženost raste. Čakajo na poročilo nadzornega odbora.

Maribor. Zaključni račun Mestne občine Maribor (MOM) za leto 2010 kaže, da je ta pridelala okoli 16 milijonov evrov minusa.

Potem ko je bilo veliko kritik na datum izdaje zaključnega računa občine za leto 2009, mestnemu svetu je bil namreč predstavljen novembra lani, je javnost v pogled že dobila zaključni račun za lansko leto. Mestni svet naj bi ga obravnaval na majski seji, saj ga mora še pregledati, nadzorni odbor občine pa mora nanj podati mnenje.

Dolg skoraj 30 milijonov
Številke razkrivajo, da je bilo lani realiziranih manj prihodkov, kot so načrtovali. Od predvidenih 115 milijonov evrov se jih je v občinsko blagajno zlilo le 96 milijonov. Manj je bilo tudi odhodkov, in sicer je občina porabila 112 milijonov sredstev. Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave MOM, je pojasnila, da so primanjkljaj, ki je nastal, že pokrili: “Razlika je bila pokrita lani z najetjem kredita in ostankom sredstev na računu na dan 31. 12. 2009.” Naj spomnimo, da se je MOM lani v ta namen zadolžila za 12 milijonov evrov. Tako je njen skupni dolg na zadnji dan lanskega leta znašal 29,7 milijona evrov.

SLS krivi državo
Županova opozicija v mestnem svetu SD že opozarja, da izkazi za lansko leto opozarjajo, da bo treba v prihodnjih letih previdneje ravnati s proračunskimi sredstvi. “Premoženja občine bo vedno manj, saj ga bomo razprodali. Tako se lahko zgodi, da bo tak izkaz vsako leto,” je bil kritičen Bojan Horvat iz SD. Koalicijski kolega Franca Kanglerja Aleksandar Jovanović iz SLS pa je dejal, da je za 16-milijonski minus kriva država, saj še ni nakazala denarja za določene projekte, kjer so sofinancerji. “Prepričan pa sem, da bo nadzorni odbor dal zaključnemu računu pozitivno mnenje,” je dodal Jovanović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.