Slovenija
13 ogledov

Prihaja dež in deset stopinj manj

strela, nevihta Shutterstock
Do konca tedna nam bo še zelo vroče. Temperature se bodo dvignile tudi nad 37 stopinj Celzija. Konec tedna ohladitev in dež.

Po podatkih Agencije za okolje RS (Arso) bo od torka, 21. avgusta, naprej v popoldanskem času velika toplotna obremenitev, še posebej v mestih.

Temperature se lahko jutri dvignejo tudi do 37 stopinj Celzija. "Višje temperature skoraj ni za pričakovati, saj je dan že krajši, sonce pa manj močno kot julija. So pa temperature za ta čas kar visoke, saj bi se zjutraj po nižinah že lahko pojavila kakšna megla," je dejal dežurni meteorolog Arso Andrej Pečenko.

Spremembe v tednu dni

Visoke temperature bodo vztrajale vse do konca tedna. V nedeljo pa se obetajo spremembe. Ohladilo se bo. "Vreme se bo spremenilo. V nedeljo se obetajo tudi močnejše lokalne nevihte. Več padavin naj bi bilo v noči na ponedeljek," nam je dejal meteorolog. Temperature bodo, kot kaže, nižje tudi do deset stopinj. "V ponedeljek bomo verjetno namerili 25 stopinj Celzija."

V gorah nevihte že prej

V gorah se lahko kakšna nevihta pojavi že v sredo, in sicer predvsem v Julijskih Alpah. "Več neviht bo v Kamniških Alpah in Pohorju v petek. Vsekakor bo sprememba v gorah tudi precejšnja."

Leta 1923 je bil avgust tudi vroč

Narodna univerzitetna knjižnica je na Twitterju objavila PDF-obliko časopisa Edinost iz leta 1923. Kot kaže, je bilo tudi takrat zelo vroče: 7. avgusta 1923 so na Planini pri Vipavi namerili 40 stopinj.

Zapisali so: "Izvanredna vročina. 32 R, 40 C je bilo dne 3. avgusta na Planini pri Vipavi. To je gotovo najbolj vroč dan, katerega je doživela sedanja generacija. — Po vsi vasi je tiho kot v grobu.Vse se je poskrilo v notranje hladne prostore. Ptiči molče. Kure čepe v senčnatih kotih. Psov ni na dan. Listi na drevju lezejo v gube. Trava šumi in se lomi, če stopaš čez njo. Nobenega vetra. Muh in komarjev pa toliko, da se jih ne moreš ubranit:, Ponočno spanje je pravo mučenišlvo. — Ta letošnji izvanredni vročinski val je prišel iz Amerike, skoz Anglijo, ter je sedaj pri nas v vbogi Evropi. Tam je končala vročinska doba s hudimi nevihtami in groznim treskanjem. Kako bo pri nas, bomo – videli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.