Slovenija
43 ogledov

Prihaja eUprava 2.0

Delo za računalnikom. iStockphoto
Spletni portal državne uprave bodo prenavljali deset mesecev, začetek del še ni znan.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pripravljajo prenovo državnega portala eUprava 2.0. Koliko bo stal, še ni znano, nove storitve državne uprave na spletu pa bodo v uporabi deset mesecev po objavi javnega naročila. To sicer še ni bilo objavljeno.

Na ministrstvu obljubljajo, da bo po prenovi mogoče stvari z državno upravo urejati prek katerekoli sodobne naprave, torej prek pametnega telefona, tablice ali kot doslej iz računalnika, uvedli pa bodo tudi obveščanje prek SMS-sporočil. Oddajanje vlog bo menda po novem hitrejše in preprostejše, s čimer naj bi državljani prihranili čas in ne bi imeli več potrebe po obisku državnega organa. "Zagotovljena bo varnost z digitalnimi podpisi, preglednost in sledljivost ter hitrejša pot vloge do ustreznega organa, ki obravnava zadevo,“ še obljubljajo na MNZ. 

Največ bo prispevala Evropa

Večji del projekta, 85 odstotkov, bo financiran s sredstvi Evropske unije, preostanek pa iz državnega proračuna. Ker javni natečaj še ni bil objavljen, vrednost projekta še ni znana, pojasnjujejo na MNZ.

Portal eUprava je sicer v uporabi od leta 2001, leta 2005 pa je bila narejena zadnja večja sprememba na portalu s ponudbo življenjskih dogodkov, podprtih z elektronskimi vlogami. Danes je tam 800 življenjskih dogodkov z 900 vlogami z različnimi možnostmi. Na portalu je registriranih okoli sto tisoč uporabnikov. 

Komentarjev 6
  • privat 12:11 14.avgust 2013.

    danes so za to krivi samo naši bogataši...cilj pa je povečati število bogatašev in ne pomagati gonilnem motorju države.(delovstvu)Kmalu bo ta motor imel preveč kilometrov za nemoteno delo...in kdo bo kriv??zopet bogi motor ,ki ni imel rednega vzdrževanja in servisev. ...prikaži več krvatarji in drugi sesalci tega motorja pa bodo bankrotirali!

  • nina 10:07 14.avgust 2013.

    zmeraj le slabše bo kdo jih pa sploh še verjame interesi posameznikov so večji od blaginje državljanov .Bo že narava poskrbela za take vse se vrača vse se plača.

  • nina 10:02 14.avgust 2013.

    Prej je bil izgovor Beograd kaj je sedaj LJUBLJANA BRUSELJ IN KLER IN ŠE KDO ?