Slovenija
22 ogledov

Prihaja hladna fronta

Vročina Shutterstock
Vremenoslovci so zadeli temperature. Napovedali so 38 stopinj Celzija in v mnogih krajih so jih tudi namerili. Od ponedeljka popoldne do torka zgodaj zjutraj se bo prek naših krajev pomikala hladna fronta.

Srebro se je na termometrih po vsej državi čez dan naglo dvigalo. Po podatkih Arsa so v Mariboru in Cerkljah ob Krki ob 15.30 namerili kar 38 stopinj, ob 17. uri tudi v Krškem in Novem mestu, v Črnomlju je bilo stopinjo manj. Tudi v Kopru in Portorožu so se lahko pohvalili s 37 stopinjami, v Novi Gorici pa s 36, drugod pa so bile temperature le za stopinjo ali dve nižje

Vročinski valovi s temperaturami nad 35 stopinj so po podatkih Arsa postali v zadnjem desetletju dokaj reden pojav. Kot pravijo, so ga nazadnje zabeležili v lanskem avgustu (med 18 in 24. avgustom), v mesecu juliju pa smo jih bili deležni v letih 2012, 2011, 2010, 2007 in 2006.

"Absolutni julijski temperaturni rekordi so bili po Sloveniji večinoma doseženi bodisi 5. 7. 1950 (Ljubljana 37,6 st. C, Črnomelj 40,6 st. C, Celje 39,4 st. C, Murska Sobota 39,8 st. C) ali pa 27. 7. 1983 (Rateče 36,1 st. C, Vogel 28,7 st. C, Kredarica 21,6 st. C)," pravijo na Arsu.

Vroče pa ni bilo le pri nas, ampak tudi v državah srednje Evrope in Balkana, v Italiji in na jugu Francije.

Kopalci  | Avtor: Marko Jurinec/Pixsell Marko Jurinec/Pixsell
Morje slaba tolažba za ohladitev

Če ste računali, da se boste lahko ohladili v morju, ste se zmotili, saj se je voda ob slovenski obali v zadnjih dneh segrela skoraj na 28 stopinj. V Piranu so namreč namerili kar 27,8 stopinj, v Kopru pa 27,3 stopinje.

Povišana koncentracija ozona

Na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu je koncentracija ozona danes presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Tudi v naslednjih dneh lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti. Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Vročina usodna celo za ribe

Ob 10.44 so v potoku v Vinski gori, občina Velenje, opazili pogin rib. Na kraj so odšli gasilci
PGD Velenje, ki so ugotovili, da je poginilo približno 2 kg manjših rib. Do pogina je prišlo zaradi
nizkega vodostaja, hude vročine in pomanjkanja kisika. O dogodku so bili obveščeni tudi
predstavniki Ribiške družine Celje, podjetja VGP Drava Ptuj in policisti.

Pomagajte si sami

Zdravniki svetujejo, naj v času vročine dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in velikimi količinami sladkorja, saj te povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Ljudje se doma lahko hladijo tudi s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Prav tako je priporočljiva uporaba sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Fizične aktivnosti na prostem je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost.

 
Komentarjev 2
  • allstarr111 12:05 28.julij 2013.

    V Lj je ta trenutek v senci 34, se bo pa sigurno še dvgnilo tam do 40 verjetno.

  • zic 11:35 28.julij 2013.

    za popejzdt