Slovenija
7630 ogledov

Prihaja Lekov kitajski dobavitelj. Obetajo se milijoni in delovna mesta.

Lek Lek
V Mengeš prihaja Lekov kitajski dobavitelj, ki bo sodeloval pri gradnji novega znanstvenega parka.

Švicarski lastnik podjetja Lek, Novartis, načrtuje odcepitev Sandoza, zaradi česar bo slovensko farmacevtsko podjetje razpolovljeno. Novartis je del mengeške lokacije oddal kitajskemu poslovnemu partnerju Portonu, ki Leku dobavlja farmacevtske učinkovine. Kitajci naj bi tam gradili znanstveni park, odprlo se bo 300 novih delovnih mest, poroča N1.

To za Porton, ki zaposluje 1000 manj oseb kot Lek oziroma 3.800, pomeni vstop na evropski trg. V Belgiji in Švici ima prodajni enoti, v Mengšu pa bo stala njihove prva evropska razvojna enota. Za zdaj naj bi zaživelo le predstavništvo podjetja, ki bo najelo prostore na proizvodni lokaciji v Mengšu, kjer Lek za podjetji Sandoz in Novartis proizvaja farmacevtske in biološke učinkovine. Izgradnja poskusne proizvodnje naj bi se zaključila do septembra prihodnje leto.

V Mengšu nastaja znanstveni park

Neuradno naj bi bilo zagotovljenih novih 300 delovnih mest. Lek skupaj s Portonom načrtuje znanstveni park, kar potrjujejo tudi oglasi na slovenskih zaposlitvenih portalih. Park bi lahko stal severno od Lekovega objekta v Mengšu. Neuradno naj bi Novartis že sklenil pogodbo s Portonom, pripravljajo pa se že hale v Mengšu za njegov prihod. 

Gre za del trenda vračanja dejavnosti proizvodnje učinkovin s Kitajske na Zahod, tudi v luči epidemije in vojne v Ukrajini. Farmacevtska industrija si namreč želi skrajšati dobavne verige in obenem zmanjšati odvisnost od drugega največjega gospodarstva na svetu.

Investicijo v Mengšu je lani napovedal tudi Novartis, ki želi 110 milijonov dolarjev investirati v center za razvoj bioloških zdravil. Nova poslovna enota bo po napovedih zgrajena tudi v prestolnici, kjer Lek načrtuje 83-milijonsko investicijo v nove kapacitete za proizvodnjo tekočih vial in prednapolnjenih brizg, od česar 6,6 milijona evrov predstavlja državna subvencija, še poroča N1.

dezurni@styria-media.si

Novartis Svet Novartis namerava oddeliti Sandoz
Komentarjev 1
  • Ender3 16:38 10.januar 2023.

    Bravo, čimveč kitajskega. Naj se pridruži še Indija, ki ima največje farmacevtske potenciale..