Slovenija
16245 ogledov

Prihaja mrzel arktični zrak, v igri je tudi sneženje

Zima
Prva ohladitev prihaja v sredo, druga, večja, v pričetku prihodnjega tedna.

Vremenoslovci za danes napovedujejo v zahodnih in deloma osrednjih krajih zmerno do pretežno oblačno s kakšno dežno kapljo. "Drugod bo večinoma sončno," pišejo pri Agenciji za okolje. "Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 21 stopinj Celzija."

Jutri bo na vzhodu še precej sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. "Na zahodu ni izključena kakšna kaplja dežja," napovedujejo pri Arsu. "Še bo pihal jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od 5 do 13, najvišje dnevne od 13 do 19 stopinj Celzija."

V sredo in četrtek bo v notranjosti pretežno oblačno, več sonca bo v gorah in na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja.

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nad zahodno Evropo je ciklonsko območje, nad vzhodnim delom celine in nad Balkanom pa območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Z jugozahodnim vetrom k nam priteka topel in razmeroma vlažen zrak."

Od 16. do 21. novembra

"Naši kraji bodo pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo imelo v začetku obdobja središče nad vzhodno Evropo, od nedelje naprej pa nad Skandinavijo," pišejo pri Arsu. "Z vetrovi severnih smeri bo k nam dotekal postopno hladnejši zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Profimedia Profimedia

Po nižinah v notranjosti bo prevladovalo dokaj oblačno vreme, več sonca pričakujemo v gorah in ob šibki burji na Primorskem. "Predvidoma v začetku naslednjega tedna se bo verjetnost za padavine nekoliko povečala," še napovedujejo pri Arsu. "V notranjosti se bo krepil severovzhodni veter, na Primorskem pa burja. Postopno bo hladneje."

Ena ohladitev za drugo

Vremenski portal Neurje.si napoveduje, da končno prihaja zima. "Smučišča bodo lahko postopno zagnala snežne topove, zimske temperature bodo prišle tudi v nižine," pišejo na svojem Facebook profilu. 

Razlagajo, da se bo anticiklon, ki zadnje dni vztraja nad nami, pomaknil proti severu Evrope in po svoji vzhodni strani odprl pot hladnemu zraku proti Alpam in Sredozemlju. "V sredo bodo zapihali vetrovi vzhodnih smeri, na Primorskem burja, in nad naše kraje postopno prinesli hladnejši zrak," pišejo pri Neurje.si. "Padavin do konca tedna ni pričakovati. Dnevne temperature bodo čez vikend dosegale vrednosti med 8 in 12 stopinjami Celzija, medtem ko se bodo jutranje marsikje približale ledišču. Končno (ali pa tudi ne) bomo lahko oblekli bunde."

Nov, večji val mrzlega zraka po napovedih Neurje.si prihaja ob začetku prihodnjega tedna, ko se bo anticiklon nad Skandinavijo okrepil, po njegovi vzhodni strani pa bo iz smeri Rusije proti Sredozemlju hitro pljusknil mrzel arktični zrak. "Veter severovzhodne smeri se bo okrepil, okrepila se bo tudi burja na Primorskem, v igri pa je tudi nekaj sneženja," pišejo pri vremenskem portalu. "Od tega kako intenziven bo prodor hladnega zraka ob začetku prihodnjega tedna, bo lahko odvisno tudi nadaljevanje vremena v prvi dekadi decembra."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez Janezz 23:13 13.november 2018.

    Ali novinarji doživljate prvo zimo, ali ste vsi nezakoniti migranti, ki ste prišli iz Afrike in ste kar naenkrat postali vremenarski strokovnjaki. Zime in mraza ne poznate.

  • Avatar Wilissa
    Wilissa 23:57 12.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Dobrodošli = = > www.3xDate.top

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 18:50 12.november 2018.

    šokantna novica sred zime sneg