Slovenija
41 ogledov

Prihaja nova katastrofa

ljubljana25.02.09, brane gregorcic, vremenar, ljubljancan, arso, foto: nik rovan Nik Rovan
Slabe napovedi. Odjuga, veter in nove padavine. Po žledu konec tedna prihajajo poplave in zemeljski plazovi.

"Po 24 urah vremenskega zatišja vstopamo v novo vremensko fronto," napoveduje Branko Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). Po današnjem poslabšanju naj bi bil četrtek mirnejši, nato pa prihaja otoplitev, z njo pa poplave in zemeljski plazovi.

Voda bo rasla počasi

Poplave bodo nastopile v začetku naslednjega tedna. "Na kraških poljih merimo rekordne količine vode, podobne vrednostim iz leta 2000," razlaga hidrolog Janez Polajnar.

Prizadeta bodo kraška območja na Notranjskem in Dolenjskem, predvsem porečje Ljubljanice in Krke, saj so podtalne površine že zdaj povsem napolnjene, dodatne padavine in odjuga pa bodo stanje še poslabšale. "Poplave bodo kraške, kar pomeni, da bo voda naraščala vztrajno in počasi, v tem stanju pa bo vztrajala tudi več dni, lahko tudi več kot en teden," napoveduje Polajnar. Za zdaj je na območju Ljubljanice razglašen drugi najvišji, oranžni alarm.

Stari plazovi še nevarni

Plazovi se bodo z odjugo najprej sprožali na severnem Primorskem, ogrožena bodo tudi območja v Škofjeloškem hribovju, na območju Posavja in delu Koroške. "Žled na to ne vpliva posebej, saj je led zemljo celo stabiliziral. Zdaj bo vse odvisno od hitre sprostitve vode," meni Miloš Bavec z Geološkega zavoda Slovenije. Plazovi bodo pogosti predvsem na območjih, kjer so običajni. "Kar pa ne izključuje novih," dodaja Bavec. Ljudem, ki živijo v bližini obstoječih plazov, svetuje, naj redno opazujejo premikanje zemlje. "Če slišijo nenavadne glasove po hiši, je to znak za alarm," poudarja. 

Komentarjev 5
  • Scott 12:47 06.februar 2014.

    Narava se je maščevala tej neumni, nori vladi, ki za vsako odpeljano poleno iz gozda zahteva spremni list.Sedaj se bo les na veliko vozil iz gozdov tudi brez papirjev in prav je tako!Naj se resno zamislijo kako butaste zakone sprejemajo ...prikaži več in naj končno že kaj storijo za ljudi in ne proti njim!Najbolje pa bi bilo, da zaradi svoje nesposobnosti odstopijo.Vsak osnovnošolec boljše govori angleško kot premierka, ki naj bi bila celo magistra.?

  • feferon 15:13 05.februar 2014.

    Ka je narod prfukjen....Ennanova daj pejd se zdravit..

  • fabjan.renata 14:15 05.februar 2014.

    ennanova-BOLJ TRAPASTEGA komentarja že dolgo ne.Rušilo se je tudi v cervenih gozdovih,okolici Urha ,Lastnikom SDS ,bivšim komunistomin predusem ljudem,ki delajo za preživetje.Bedarija