Slovenija
47695 ogledov

Prihaja nova snežena pošiljka

sneg Saša Despot
Prihaja izrazita ohladitev, zaradi katere se bo meja sneženja hitro spustila do nižin.

Vremensko dogajanje konec tedna bo pisano na dušo ljubiteljem zime. Danes nas bo prešla vremenska motnja, a se bo v noči na soboto postopno delno razjasnilo. Sobota bo čez dan spremenljivo oblačna, ponekod bo pihal šibak zahodni ali jugozahodni veter.

Občutnejšo spremembo lahko pričakujemo v noči na nedeljo, ko se bo od jugozahoda hitro pooblačilo. "Padavine bodo do nedeljskega jutra zajele vso Slovenijo. Od severovzhoda nas bo, hitro po začetku padavin, zajela precej izrazita ohladitev. Meja sneženja se bo od severovzhoda proti jugozahodu hitro spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodnik. Ohladitev bo zelo izrazita, saj se bo meja sneženja iz prvotnih 1700 m nadmorske višine zelo naglo spustila do nižin. V nedeljo zjutraj bo najprej pričelo snežiti v severovzhodni Sloveniji, zgodaj dopoldan pa tudi drugod po državi. Pri dežju bo ostalo le na Primorskem," pravijo pri vremenskem portalu Neurje.si. Nedelja bo tako oblačna s sneženjem, ki bo izrazitejše v vzhodni polovici Slovenije. Dnevne temperature bodo med -2 in 1 °C. 

Vreme, sneg in veter | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na trenutne modele naj bi najmanj padavin padlo na območju vzhodnega dela Ljubljanske kotline ter v nekterih nižinskih krajih zahodno in južno od Pohorske pregrade. 

Padavine bodo v noči na ponedeljek oslabele in postopno ponehale. Prva dva dneva prihodnjega tedna bosta suha. 

Jutri dopoldne bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Sredi dneva in popoldne se bo pooblačilo, ponekod bo spet zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih legah severne Slovenije od -7 do -3, drugod od -2 do 1, najvišje dnevne od -1 do 6, ob morju in v vzhodnih krajih do 11 °C.
Agencija za okolje RS

Koliko bo snega?

"Glede na povprečje trenutnih izračunov različnih meteoroloških modelov lahko sklepamo, da bi lahko po nižinah, do noči na ponedeljek zapadlo od 5 do 15 cm novega snega, lokalno več, lokalno manj. Ob tem je treba poudariti, da zaenkrat še prihaja do večjih razhajanj med posameznimi izračuni meteoroloških modelov in da količina padavin še ni znana, zato je za natančnejšo in zanesljivejšo napoved višine snežne odeje dobro še malo počakati," pojasnjujejo pri Neurje.si. Višina snežne odeje je namreč odvisna od temperature zraka, intenzitete padavin, količine padavin, bližine ciklona, fenskega efekta zaradi orografije itd. 

Kako kaže prihodnji teden?

"Polarna fronta bo tudi v prihodnjih dneh segala precej proti jugu. Naši kraji bodo v šibkem območju visokega zračnega tlaka v toplejši zračni masi, nad večjim delom Evrope pa bo pri tleh območje nizkega zračnega tlaka," za obdobje od 2. do 7. februarja pravijo na agenciji za okolje. Nad Sredozemljem naj bi proti koncu tedna nastal ciklon, ki naj bi do prihodnje nedelje dosegel tudi naše kraje.

vreme napoved | Avtor: Arso Arso

Suhemu ponedeljku bo sledilo podobno vreme tudi v prihodnjih dneh. "V torek in sredo kaže na deloma sončno vreme s hladnim jutrom, čez dan pa bo postopno topleje. Od četrtka naprej kaže na bolj oblačno vreme, prišli bomo pod vpliv višinskih jugozahodnih vetrov in jugozahodnega vetra pri tleh. Predvsem na zahodu bodo možne rahle padavine, na vzhodu pa bo lahko nekaj sonca," dodajajo na agenciji za okolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:21 29.januar 2021.

    Kaj ni bilo rečeno, da do konca februarja nič snega več ne kaže, samo lepo, skoraj pomladno vreme.

  • Avatar Leon
    Leon 15:39 29.januar 2021.

    Dež do nižin in sončno ,da pečejo oči !