Slovenija
39527 ogledov

Prihaja novi hladni val, tudi do pol metra snega

Sneg
Prihaja večja pošiljka snega in ohladitev.

Alpe bo zajela hladna fronta, ki s seboj prinaša večje količine snega. Ponekod ga v visokogorju pričakujejo tudi do 50 centimetrov. 

Pri Severe Weather Europe pravijo, da se bodo snežne padavine v ponedeljek iz zahoda in severozahoda razširile na večji del severnih in osrednjih Alp. Sneg naj bi se spustil do 1400 metrov nadmorske višine na severozahodu in severu Alp, medtem ko naj bi se v osrednjem delu spustil do 1800 metrov. Ob tem opozarjajo, da se v primeru intenzivnih snežnih padavin snežna meja lahko še dodatno spusti. 

Snežna pošiljka bo dosegla tudi Julijske Alpe, kjer naj bi ga zapadlo največ. Pričakujejo, da ga bo lokalno lahko med 25 in 50 centimetri. Podobne količine naj bi zapadle tudi v jugozahodnem in severnem predelu Alp.

višina snega | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Začetek oktobra bo vreme veliko bolj dinamično. Prvemu hladnemu valu, ki bo zajel zahodno in osrednjo Evropo ter se premaknil nad Sredozemlje, bo od srede do petka sledil drugi hladni val, ki se bo raztezal čez vzhodno Evropo in balkanski polotok. Konec tedna naj bi zahod Evrope zopet zajelo nestabilno vreme, medtem ko naj bi se na vzhodu razmere stabilizirale. 

količina snega | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Kako kaže za Slovenijo?

Danes bo sprva pretežno jasno, del dopoldneva bo ponekod še megla. Čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Dopoldne se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu in do večera zajele večji del Slovenije. Ob morju lahko tudi zagrmi. Zvečer bo na Primorskem zapihala burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17, ob morju do 20 °C.

Ponoči bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1300 metrov. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Jutri zjutraj bo dež ponehal. Na Primorskem se bo razjasnilo, pihala bo zmerna burja. Drugje bo sprva še oblačno, popoldne se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 9 do 13, na Primorskem do 18 °C.

V sredo in četrtek bo suho vreme, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Burja bo v sredo oslabela in se v noči na četrtek znova nekoliko okrepila. Do sobote bo nad Alpami in zahodnim Balkanom območje visokega zračnega tlaka. Nad zahodno Evropo bo nastalo ciklonsko območje, ki bo na vreme pri nas predvidoma vplivalo v nedeljo ali ponedeljek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:51 01.oktober 2018.

    Nekaj morajo zapisati ,tako radi reda ! Vremenoslovci so podzvrst vedeževanja .

  • tomaz 10:17 01.oktober 2018.

    Tele vremenske prognoze me vedno nasmejejo...a ni čudno, da bo v visokogorju padel sneg in to v začetku oktobra...lani sem v takem času že ene 300 litrov olja skuril...