Slovenija
27006 ogledov

Prihaja prava zima, sneg in nizke temperature

Zima
Predvsem v petek zjutraj bodite pazljivi na cestah!

Vremenoslovci za danes na vzhodu Slovenije napovedujejo delno jasno vreme, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa se bo postopno pooblačilo. "Pihal bo jugozahodni veter," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, ob morju in ponekod v vzhodnih krajih do 12 stopinj Celzija."

Jutri bo oblačno, krajša sončna obdobja bodo le na severovzhodu, kjer bo povečini suho. "Drugod bo občasno rahlo deževalo, pogosteje na zahodu," pišejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodnik, zvečer ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, ob morju 9, v zatišnih legah severne Slovenije malo pod 0, najvišje dnevne od 2 do 8, ob morju in ponekod na vzhodu do okoli 11 stopinj Celzija."

"Iz dneva v dan je videti več možnosti, da se bo uresničilo, da nas bo obiskala zima. Ampak šele v petek."

Andrej Velkavrh

V petek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več na zahodu. "Meja sneženja se bo kar hitro spustila do nižin," je za Val 202 zjutraj povedal dežurni prognostik Andrej Velkavrh. "Že zjutraj bo marsikje v notranjosti Slovenije snežilo, padavine bodo popoldne slabele in večinoma ponehale. Največ snega pričakujemo v višjih legah, seveda na Notranjskem, tudi na Gorenjskem, najmanj pa v Prekmurju in nasploh v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Jutranje prometne razmere bodo najbrž težje."

Vikend bo suh in hladen

Dodaja, da bo sobota deloma jasna s kar mrzlim jutrom. "Čez dan se bo pooblačilo, konec tedna bo suh," je glede vikenda še povedal Velkavrh. 

"Nad severno in vzhodno Evropo se zadržujejo cikloni, nad južno polovico Evrope pa je območje visokega zračnega tlaka," vremensko sliko opisujejo pri Arsu. "Hladna fronta se iznad Atlantika pomika proti obalam zahodne Evrope. Od zahoda priteka k nam toplejši in nekoliko bolj vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad severnim in osrednjim Sredozemljem se bo od sobote do četrtka zadrževalo plitvo območje nizkega zračnega tlaka, ki bo posledica vztrajajočega prodora hladnega zraka nad zahodno Evropo in Sredozemlje. "Naši kraji bodo pod vplivom višinskih jugozahodnih vetrov, pri tleh pa pod vplivom vzhodnih do jugovzhodnih smeri," razlagajo pri Arsu.

Tudi čez dan pod ničlo

Od sobote do prihodnjega četrtka kaže na dokaj oblačno vreme. "Verjetnost za padavine je znatna od torka naprej," še napovedujejo pri Arsu. "Hladno bo, temperature bodo od -5 do 0 stopinj Celzija. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Vesna Dolšak 17:06 16.januar 2019.

  Naj bo pošten sneg in mrzlo, ne pa najprej dež, potem malo snega, tak da bo sama brozga povsod.

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 10:23 16.januar 2019.

  pa tud če ni tega sranja in brozge, sama štala in nič drugega

 • bernarda59 09:36 16.januar 2019.

  Ja pa saj je že cajt saj je zima 😉