Slovenija
3 ogledov

Prihaja Slofolk!

Noše različnih narodov, ki jih bo mogoče srečati tudi na ulicah, bodo prava paša Žurnal24 main
Folklora. Štiridnevni festival v štirih krajih Dolenjske in Posavja.

Mednarodni folklorni festival Slofolk bo prihodnji teden na Dolenjsko in v Posavje pripeljal tudi folkloriste iz Nemčije, Romunije, Slovaške in Črne gore. “Sto štirideset bo samo plesalcev v nošah drugih narodov, in če prištejemo še vse domače udeležence, bo pisana množica folkloristov štela krepko prek 200 ljudi,” nam je povedal Rudolf Cirnski, direktor festivala.

Ne samo na koncertih
Udeleženci festivala bodo v Novo mesto prišli v sredo, nato pa se bodo vrstili celovečerni koncerti: v četrtek v Novem mestu, v petek v Šentvidu pri Stični, v soboto v Račni in v nedeljo v Artičah. Vmes jih bo v narodnih nošah mogoče srečati še v domovih starejših občanov v Novem mestu, Trebnjem in Impoljci ter v Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah in na Čatežu.

Organizacijski zalogaj
Večina gostov iz tujine bo prenočevala v novomeški vojašnici, nekaj pa tudi pri družinah domačih folkloristov. “Organizacija festivala je kar velik zalogaj, saj je potrebnih ogromno predpriprav, od pridobivanja skupin do organizacije prevozov, prenočišč, prehrane …” navaja Cirnski, ki mu pri tem pomaga še okoli 50 prostovoljcev.

Festival Slofolk je pred šestimi leti nastal na pobudo društva Kres, k organizaciji pa so pritegnili še folklorne skupine Artič, Šentvida pri Stični, Račne pri Grosupljem in Litije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.