Slovenija
36603 ogledov

Prihaja vročinski val in ta nevarnost

vročina Saša Despot
Ob preveliki izpostavljenosti toplotno neustreznemu delovnemu okolju je za določeno delovno nalogo potrebnega več časa ali pa mora biti zanjo dodeljenih več delavcev. Prav tako se dela ne more izvajati tako dolgo ali tako intenzivno kot sicer, saj visoke temperature povzročajo večjo nepazljivost in porast delovnih nezgod, opozarjajo sindikati.

V sindikalni organizaciji - KS 90 delodajalce v času, ko temperature presegajo 30 stopinj Celzija, pozivajo k sprejemu ustreznih ukrepov v smeri zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja. Kot navajajo, vsaka stopinja nad 25 stopinjami Celzija v delovnem okolju pomeni dvoodstotno izgubo produktivnosti, pri temperaturah nad 27 stopinj Celzija pa se predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša celo za štiri do devet odstotkov.

Visoke temperature so še posebej nevarne za delavce, starejše od 50 let, kronične bolnike, delavce s čezmerno telesno težo in delavce, ki opravljajo delo na prostem, opominjajo. Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, slabost, glavobol, bruhanje, vročinsko izčrpanost in celo vročinsko kap, dodajajo.

Po njihovih navedbah so razmere posebej kritične v dejavnosti gostinstva in turizma, ki jo je v času epidemije covida-19 zapustilo več tisoč zaposlenih, zaradi česar je zdaj pritisk na zaposlene, ki so ostali, v smislu količine dela izjemno velik, posebej poleti. Zahtevne so tudi razmere v dejavnosti trgovine, kjer opažajo, da določeni delodajalci pretiravajo s hlajenjem prostorov.

V sindikalni organizaciji - KS 90 posebej izpostavljajo dejavnost gradbeništva, kjer se večino dela opravlja na prostem ali pa v delovnih strojih, ter dejavnost komunale, kjer urejevalci zunanjih površin skrbijo za opravljeno delo ne glede na vremenske vplive.

Vročinski val v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Vroče poletje v Ljubljani. Anže Petkovšek

Delovna zakonodaja tega ne dovoljuje

Posebej omenjajo tudi dela v pisarniških prostorih in proizvodnih halah, kjer pogosto opažajo, da se temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno s pomočjo klimatske naprave, "namesto da bi se vsaj dvakrat na dan odprlo okna in dovolilo, da se notranji in zunanji zrak zamenjata oziroma vsaj premešata", ter da so klimatske naprave postavljene tako, da so delavci izpostavljeni neposrednemu zračnemu toku, "kar je v nasprotju z delovno zakonodajo".

Delovna zakonodaja oz. pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih sicer določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so le t.i. vroči delovni prostor.

vročina pisarna vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Delodajalce pozivajo k sprejemu ukrepov

V sindikalni organizaciji - KS 90 zato delodajalcem predlagajo, da v času izjemno visokih temperatur uvedejo nekatere ukrepe: zmanjšanje intenzivnosti dela, prilagoditev delovnega časa, skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, uvedba prijaznejše tehnologije, ponudba osvežilnih napitkov, prezračevanje prostorov, ustrezna varovalna oprema.

Ob tem se zavzemajo za sprejetje normativov o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, ki delo opravljajo na prostem, pa tudi okrepitev inšpekcijskih nadzorov v zvezi z zagotavljanjem varnega in zdravega delovnega okolja, še posebej v poletnih mesecih.

Da morajo delodajalci delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe, so ta teden opozorili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in na Inšpektoratu RS za delo. Temperatura mora biti med delovnim časom taka, "da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu", so navedli inšpektorji.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
  • bobubob 12:30 27.junij 2022.

    Vročinski valovi so normalna (oz. stara) normalnost - za razliko od kovidnih valov, ki pomenijo noro, ups, novo normalnost....

  • eminenca 13:45 26.junij 2022.

    upam , da se vsi strinjamo, da je velika razlika med temp. zunaj +30, kjer mofgoče še kakšen vetrček popiha, ali pa v zaprtih prostorih ... sem žal delal tudi v taki pisarni, kjer je šlo preko +35 ... pisarna ...prikaži veča oz zaprt prostor ... to so precej pomembne razlike ... vem , da je težko za delavce po gradbiščih, pa preko 30, ampak sedet noter na neki podstrešni s slabo izolacijo ... kuhan si kot jajček in ti tudi pir več ne paše

  • kapibara1 09:15 26.junij 2022.

    Vse s palačo nad 1700 ( ti najbolj jamrajo) za en mesec polagat asfalt