Slovenija
29074 ogledov

Prihaja zima, snežilo bo tudi po nižinah!

Sneg na območju Kočevja Profimedia
Po nižinah lahko zapade do 20, lokalno tudi do 30 centimetrov snega. V četrtek nevarnost žleda.

"V sredo bo oblačno. Rahle padavine bodo južno in jugozahodno Slovenijo dosegle že v zgodnjih dopoldanskih urah, čez dan pa se bodo le te nekoliko okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Suho bo ostalo le na severovzhodu Slovenije. Na Primorskem bo večinoma deževalo, drugod snežilo. V sredo popoldan in zvečer bo oblačno z občasnim sneženjem, ki bo nekoliko izrazitejše na Notranjskem, Gorenjskem, na območju Ribniško-Kočevskega konca ter v delu osrednje Slovenije," napovedujejo na portalu neurje.si.

Vremensko dogajanje nad zahodnim in severnim Sredozemljem, Alpami in severozahodnim Balkanom bo v naslednjih dneh kar...

Objavil/a ARSO vreme dne Ponedeljek, 30. november 2020

V četrtek nevarnost žleda

"Padavine se bodo v četrtek zjutraj okrepile in razširile tudi nad severovzhod Slovenije. V višinah bo od jugovzhoda in jugozahoda toplejši zrak izpodrival hladnejšega. Pri tleh bo ostalo mrzlo. Plast toplejšega zraka v višinah bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, dosegla vzhodni del Slovenije, zato bo lahko tam, v četrtek dopoldan in čez dan, sneg že prehajal v dež, ta pa bo pri tleh, zaradi negativnih temperatur, zmrzoval. Do četrtka zvečer bo toplejši zrak v višinah preplavil večji del Slovenije, zato bo sneg v večjem delu države, po nižinah prešel v dež," napoveduje Aleš Rozman s portala neurje.si. Opozarja, da gre za izrazito mejno situacijo, kar pomeni, da vsak manjši premik ciklona vzhodno ali zahodno lahko spremeni agregatno stanje padavin, količino padavin in s tem celoten potek vremenskega dogajanja.

Zaenkrat meteorološki izračuni kažejo, da bo sneg prekril večji del države. Najmanj snega bo v Prekmurju, Prlekiji ter seveda na Primorskem. Največ ga bo zapadlo na Gorenjskem, Notranjskem, Dolenjskem in v delu osrednje Slovenije. Lokalno lahko zapade do 30 cm snega, večji del Slovenije pa bo prekrila 5-15 cm debela snežna odeja.

neurje.si

"Počasi se končuje meteorološka jesen in v torek se začne zima," pišejo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Letošnjo zimo bo močna La Nina. Zadnje tri zime s stratosferskim zahodnikom in močno La Nino so bile precej spremenljive s padavinsko bogatim decembrom. Če pogledamo zadnjo tako zimo 2010/11, vidimo, da je v Ljubljani padlo 182 milimetrov padavin, v zimi 2008/09 pa 225 in v zimi 1999/2000 189 milimetrov padavin. Te številke kažejo, da je v decembrih z La Nino padlo približno dvakrat več padavin od dolgoletnega povprečja." Tudi letošnji december bi po napovedih Ciklon.si lahko bil podoben.

S snegom bogat je bil december leta 1999 in 2010. "Po mojem mnenju bo prvi zimski mesec vremensko precej bogat in ne bomo pod vplivom anticiklona, kot smo bili večji del novembra," piše Gregor Skok pri Ciklon.si.

Mrzel polarni zrak nas je že dosegel

Mrzel polarni zrak nas je že dosegel, v višinah je zrak precej suh, na Kredarici je relativna vlažnost komaj 13 odstotna. "Ob jasnih nočeh bo zjutraj zimsko mrzlo, povsod, razen na Primorskem, večinoma pod ničlo, v mraziščih celo pod -10 stopinj Celzija," napovedujejo pri Ciklon.si. "V ponedeljek in torek bo sončno z jutranjo meglo po nižinah, v sredo pa bo nad severnim delom Sredozemlja nastal ciklon. Od juga bo čez dan začelo rahlo snežiti, na Primorskem pa bo deževalo. V noči na četrtek se bo sneženje na jugu nekoliko okrepilo, v četrtek bo občasno še rahlo snežilo, severni veter bo oslabel. Do petka bi lahko po nižinag zapadlo pmed 10 in 20 centimetrov snega, na jugu lokalno do 30 centimetrov, v višjih legah pa še nekoliko več."

Počasi se končuje meteorološka jesen in v torek se začne zima. Letošnjo zimo bo močna La Nina. V zadnjih treh zimah s...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 29. november 2020

V petek lahko pričakujemo odjugo in si obetamo nekaj sončnega vremena, vendar bo popoldne od zahoda oblačnost naraščala, tam bo tudi občasno deževalo. "Zapihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo," še napovedujejo pri Ciklon.si. "Medtem ko bodo v četrtek temperature tudi čez dan ostale pod ničlo (razen na Primorskem), se bo živo srebro v petek povzpelo do šest stopinj Celzija."

Ob koncu tedna bo oblačno in po nižinah večinoma deževno. "Zaenkrat ne kaže da bi bilo tudi po 7. decembru suho vreme, verjetnost za sneženje po nižinah se bo znova povečala," še napovedujejo pri Ciklon.si in poudarjajo, da je napoved do pet dni naprej kar zanesljiva, nato pa se zanesljivost z vsakim dnem zmanjšuje.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno jasno vreme, sprva predvsem na Gorenjskem in Notranjskem še zmerno do pretežno oblačno. "Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija."

Jutri bo na Primorskem precej jasno, v notranjosti pa se bo postopno pooblačilo. Zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki se bo zvečer nekoliko okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, ob morju okoli 3, najvišje dnevne malo nad 0, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek po notranjosti sneg

V sredo bo oblačno. "Dopoldne se bodo na jugu začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo do večera razširile nad večji del Slovenije," napovedujejo pri Arsu. "V notranjosti bo snežilo, po nižinah Primorske pa deževalo. Burja na Primorskem se bo okrepila."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno snežilo. Na Primorskem bo povečini brez padavin, pihala bo zmerna do močna burja.

"Iznad Atlantika prek zahodne in srednje Evrope proti vzhodu sega območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "Od severovzhoda doteka k nam hladen in prehodno nekoliko bolj suh zrak."

Od 3. do 8. decembra

V četrtek bo nad severnim Sredozemljem ciklonsko območje, ki bo vplivalo na vreme pri nas. V spodnjih plasteh bo k nam od vzhoda pritekal hladen zrak. Ob koncu tedna pa bo obsežno ciklonsko območje nad zahodno in jugozahodno Evropo, veter nad nami se bo obračal na južne smeri. Pritekal bo postopno toplejši zrak.

V četrtek bo oblačno, občasno bo snežilo, po nižinah Primorske pa deževalo. "Na Primorskem bo pihala zmerna burja," še napovedujejo pri Arsu. "Padavine bodo popoldne od zahoda slabele in v noči na petek povsod ponehale. V petek bo predvidoma suho vreme, ob koncu tedna in v začetku novega tedna pa bo verjetnost za padavine spet povečana. Po nižinah bo deževalo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • reunecor 22:46 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Avatar Sarah_Hernandez
    Sarah_Hernandez 20:14 30.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavn0, ni mu treba iti v pisarn0. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com