Slovenija
10 ogledov

Prihajajo digitalni programi

Žurnal24 main
V Sloveniji se je uradno začel prehod iz klasičnega, analognega oddajanja televizijskih signalov v oddajanje v digitalni tehniki. Do 1. decembra 2010 bomo v prehodnem obdobju.

Po 1. decembru 2010 se bo analogno oddajanje oddajanje povsem ukinilo. V tem času bodo izdajatelji oddajalo svoje programe tako v analogni kot v digitalni tehniki. Vsa gospodinjstva, ki bodo želela sprejemati televizijski signal prek antene, si bodo do prihodnjega leta morala priskrbeti ustrezno opremo.

V tem enoletnem prehodnem obdobju bo v omrežju oziroma tako imenovanem multipleksu A, ki ga upravlja RTV Slovenija, mogoče spremljati že vrsto slovenskih programov.

Ministrstvo za šolstvo priporoča vsem gledalcem v Sloveniji, pa tudi v zamejstvu, da za nemoten sprejem signalov slovenskih oddajnikov DVB-T uporabljajo izključno naprave, ki so označene znakom združljivosti s slovenskim sistemom DVB-T.

To pa bo mogoče zato, ker je direktorat  za informacijsko družbo v sodelovanju z agencijo za pošto in elektronske komunikacije, RTV Slovenija kot operaterjem prvega multipleksa ter izdajatelji televizijskih vsebin sklenil dogovor o začetku oddajanja njihovih vsebin v digitalni tehniki DVB-T v multipleksu A.

Digitalna tehnika omogoča več

Oddajanje v digitalni tehniki omogoča boljšo izkoriščenost radiofrekvenčnega spektra. Posledica tega je možnost oddajanja večjega števila televizijskih programov in hkrati sprostitev dela radiofrekvenčnega spektra, ki se lahko uporabi v druge namene. Sproščeni del radiofrekvenčnega spektra, imenovan tudi digitalna dividenda, ki pri tem nastane, se bo uporabljal za napredne komunikacijske storitve (ECS – Enhanced Communications Services), pri čemer moramo omeniti predvsem fiksni in mobilni radijski širokopasovni dostop do internetnih storitev, ki je del strategije razvoja širokopasovnih omrežij Republike Slovenije.

 

Previdnost pri nakupu naprav

Televizijski programi bodo odslej predvajani v tehniki DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial), ki omogoča oddajanje večih programov. Programi se združijo v napravi, imenovani multipleks in oddajo preko omrežja oddajnikov.

 

Pred nakupom Ministrstvo priporoča tudi, da na spletnih straneh, ki bodo objavljene na spletnih straneh Ministrstva in APEK, sproti preverjajo, katere sprejemne naprave so bile preverjene in potrjene v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.