Slovenija
23 ogledov

Prihajajo manjše ohladitve in padavine

dež Shutterstock
V petek se bo nekoliko ohladilo, več bo oblačnosti.

Prihodnji dnevi bodo še vroči in suhi, poslabšanje pa lahko pričakujemo v petek. Takrat bo nekaj padavin, temperature pa bodo nekoliko nižje, okoli 27, 28 stopinj Celzija. Lokalno so možni tudi močnejši nalivi.

Meteorolog Andrej Pečenko sicer pravi, da bodo prehodi front hitri in ne bodo prinesli veliko dežja, bo pa več oblačnosti. Kot pojasnjuje Pečenko, v zadnjih letih ugotavljajo, da na severnem polu ni toliko ledu in zato ni toliko prodorov hladnega zraka proti jugu. Vreme je zato po njegovih besedah bolj stabilno z manj padavinami, na kar lahko računamo tudi letos.

Prihaja koledarsko poletje

Ponoči bo nastopilo tudi koledarsko poletje, ki se začne s poletnim Sončevim obratom ali solsticijem, ko je Sonce navidezno najseverneje ne nebu. Takrat je dan najdaljši, noč pa najkrajša.

Poletje bo nastopilo v četrtek ob 1.09 po našem času, trajalo pa bo do 22. septembra, ko se bo z jesenskim enakonočjem pri nas začela jesen.

Bi si ogledali observatorij?

Kot ob vsaki menjavi letnih časov v Astronomskem geofizikalnem observatoriju Golovec tudi v četrtek pripravljajo dan in noč odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko dopoldne med 10. in 13. uro ter zvečer med 22. in 24. uro ogledali observatorij in s teleskopi opazovali nebo. Za večerni termin obiskovalci potrebujejo vstopnico, ki pa je sicer brezplačna in jo dobijo prek spleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.