Slovenija
27 ogledov

Prihajajo ohladitve in sneg

Sneg v Ljubljani Saša Despot
Konec tedna bo deževen. Temperature bodo tudi zjutraj nad nič. Prihodnji teden se bo ohladilo, spet naj bi snežilo.

Danes bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Več padavin bo v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Podobno vreme bo vse do konca tedna. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 6 do 12, na severovzhodu države in ob morju do 15 stopinj C.

"Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1.500 metrov. Največ padavin bo v goratih predelih, drugod po Sloveniji manj. Kakšen sončni žarek se bo pokazal na SV Slovenije, pa še to za kratek čas. Takšno vreme bo vse do nedelje," nam je dejal dežurni meteorolog z Agencije RS za okolje Benedikt Strajnar.

Spet prihaja sneg

V začetku tedna se obetajo spremembe. Shladilo se bo, kot kaže, pa naj bi tudi snežilo. Koliko snega bo zapadlo in kako nizke bodo temperature, pa bo znano v naslednjih dneh.

"Prihodnji teden prihaja ohladitev in lahko tudi po nižinah spet sneži. Bo pa sneženje odvisno od količine padavin. Scenariji so precej različni. Ohladilo naj bi se precej. Če so temperature na 1.500 metrih trenutno okrog tri stopinje, bi se lahko naslednji teden spustile na –8. Podobno bo tudi po nižinah. Vse pa bo odvisno od padavin," nam je še dejal Strajnar.

Zaradi padavin in taljenja snega bodo narasle reke

Dežurni hidrolog pri Arsu Janez Polajnar je dejal, da obstaja možnost, da se danes, v petek in čez konec tedna razlije več rek. "Za zdaj kaže, da bo to v Vipavski dolini ob reki Vipavi, lahko se razlije voda ob reki Reki in Kolpi, Ljubljanica na Ljubljanskem barju, pozneje, zlasti v petek in soboto, pa tudi Krka. Na vseh teh rekah pričakujemo razlivanja v običajnih razlivnih območjih," je za STA povedal Polajnar, ki je dodal, da se bo to visokovodno stanje zadržalo vse do konca tedna ali pa tudi do prvih nekaj dni prihodnjega tedna.

Opozorilno vrednost pretoka pa je sicer doslej že presegla Ljubljanica v Mostah,  ki trenutno znaša 208 kubičnih metrov. Velik pretok pa bo Ljubljanica zadržala vse do konca tedna. Danes zvečer in v noči na petek bo opozorilni pretok presegla reka Vipava, sprva v Dolenju, ponoči pa tudi v spodnjem toku v Mirnu. Največji pretok v Mirnu je predviden v petek zjutraj, in sicer okoli 180 kubičnih metrov na sekundo.

Danes in v petek bosta močneje narasli tudi Reka in Kolpa, ki lahko dosežeta opozorilne vrednosti pretokov. Reka Krka bo sicer naraščala počasneje. V zgornjem toku ob Soteski bo presegla opozorilni pretok 120 kubičnih metrov na sekundo v petek čez dan, v Podbočju pa bo opozorilni pretok 220 kubičnih metrov presegla v noči na soboto. Največji pretok Krke se pričakuje v noči na ponedeljek, med 260 in 300 kubičnih metrov na sekundo.

Pri Arsu pa so dodali, da bo plimovanje morja ob slovenski obali v teh dneh povišano.

Komentarjev 2
  • depresija 10:51 07.marec 2013.

    hehehe mama ti je nesposobna, frankie...

  • franke 09:08 07.marec 2013.

    KOLK STE NESPOSOBNI PRI NAPOVEDIH VREMENA. NAJ GREDO ŽE ENKRAT TI KI ZAVIRAJO NAPOVEDOVANJE ZA VEČ DNI NAPREJ V PENZION. TO SO GREGORČIČ IN NJEGOVA BANDA.