Slovenija
48 ogledov

Prihajajo priljubljeni spomladanski sejmi

Poroka Shutterstock
Ljubitelji urejenega vrta in doma, vrtičkarji in sadjarji - ljubiteljski in profesionalni -, pa tudi vsi, ki se pripravljajo na svoj popolni poročni dan, ali se zavedajo pomena lastne skrbi za svoje zdravje, bodo od 11. do 13. marca 2016 obiskali celjsko sejmišče.

Na sejmih Flora, Poroka, Altermed ter največjem srečanju čebelarjev v Evropi ApiSlovenija se bo letos predstavilo več kot 400 razstavljavcev iz 16 držav. Sejme bo mogoče vse tri dni obiskati med 9. in 18. uro, v Celjskem sejmu pa bodo letos najbolj zvestim obiskovalcem, ki zaradi zanimivega dogajanja sejmišče obiščejo več dni zapored, omogočili cenejše 2- in 3-dnevne vstopnice.

"Naši razstavljavci so pripravili bogato ponudbo in posebne sejemske ugodnosti. V spremljajočem programu, ki daje sejemskemu dogajanju na naših spomladanskih sejmih prav posebno težo, pa si lahko obiskovalci obetajo informacije iz prve roke najpomembnejših strokovnjakov," je na novinarski konferenci pred sejmi pojasnil izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. mag. Robert Otorepec. V razstavnem programu sejma Flora se po besedah Otorepca nadaljuje trend samooskrbe in domače pridelave, sejem Poroka prinaša nove poročne trende, na Altermedu se bo v treh dneh zgodilo več kot 100 predavanj, predstavitev in kuharskih prezentacij, ApiSlovenija pa bo v znamenju pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel in priložnosti, ki jih ta prinaša za gospodarstvo na splošno.

Celjski sejem  | Avtor: Celsji sejem Celsji sejem

Vsa predavanja in trije oz. štirje sejmi čez vikend za ceno ene vstopnice

Sejemski trojček in ApiSlovenija čez vikend bo mogoče vse tri dni obiskati med 9. in 18. uro. Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču. Z eno vstopnico pa lahko v petek obiščejo tri sejme, čez vikend pa še mednarodno prodajno razstavo ApiSlovenija. Za tiste obiskovalce, ki bodo zaradi zanimivega dogajanja sejmišče obiskali več dni zapored, so v Celju letos pripravili 2 - (10,00 EUR) in 3-dnevne vstopnice (15,00 EUR). Cena vstopnice za odrasle je sicer 6,5 EUR, upokojenci, učenci, dijaki in študenti pa bodo za vstopnico odšteli 5,00 EUR. V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si pred obiskom natančen program dnevnega dogajanja na sejmišču ogledajo na spletni strani www.ce-sejem.si.

21. sejem FLORA bo v sejemski dvorani L. Razstavljavci napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. Semenarna Ljubljana, ki letos praznuje 110 let obstoja, bo obiskovalcem Flore, ljubiteljem tradicije, ponudila posebno kolekcijo semenskih vrečic s katerimi se vračajo na svoje začetke. Izdelali so replike 10 vrečic in jih tudi poimenovali s starimi imeni sort.

Bogato razstavno ponudbo, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo lahko obiskovalci podučili, kako do zdravega paradižnika, kako vzgojiti kakovostne sadike zelenjave, kako gojiti in negovati orhideje, strokovnjaki Kluba Gaia bodo spregovorili o jagodičevju na domačem vrtu ter vrtnarjenju na balkonu in terasi, ki je vse bolj v trendu. Voditeljici oddaje Vrtičkanje na POP TV in zagovornici zdravega, aktivnega, naravi prijaznega življenja, mati in hči, Metka T. Gomboc in Tina Ternjak, bosta predstavili zdravilne, koristne in okrasne rastline za vsak vrt ter še različne macerate – obiskovalce bosta naučili kako jih lahko sami pripravijo doma. Metka in Tina pravita, da naj bodo naši vrtovi čim bolj pisano zasajeni.

Loreta Vlahović iz Kluba Gaia poudarja, da je mogoče vrtnariti že s čisto malo odprtega prostora na balkonu ali terasi. Tako vrtnarjenje je tudi najlažje, vedno na dosegu rok za oskrbo in obiranje. Okrasne rastline na vrtu pa naj nadomestijo uporabne in užitne rastline. Ker si posameznik želi biti zdrav in vitalen, je vedno večji interes za uporabo zdrave domače zelenjave zdravega porekla. In kot pravi uveljavljena avtorica in raziskovalka v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave Sanja Lončar, danes obstaja dovolj znanja in preprostih tehnoloških pripomočkov, da bi lahko 30 vrst sveže zelenjave pobirali na lastnem vrtu 365 dni v letu. Vse to se da s poznavanjem termodinamike in pravilno izbiro sort. Le drugače se je treba tega lotiti.

Sanja Lončar bo skupaj z ostalimi strokovnjaki znova pomembno sooblikovala dogajanje na 12. sejmu Altermed. Z Adriano Dolinar bosta tako že prvi sejemski dan (11.3.) v posebni dvorani K1 dvakrat izvedli predavanje Resnice in zmote o holesterolu. Na njem bo mogoče izvedeli zakaj imajo tisti, ki uživajo zaseko, malo in polnomastno mleko manj težav s holesterolom in debelostjo od tistih, ki se maščobam in holesterolu izogibajo. Govora bo o tem, katere maščobe nam koristijo in katere škodujejo in kakšna so najnovejša znanstvena spoznanja o maščobah. Predavanji sta še posebej namenjeni seniorjem. Za najavljene skupine upokojencev so tako v Celjskem sejmu prvi sejemski dan (11.3.) pripravili simbolično vstopnino 2,00 EUR, z njo pa si bodo lahko ogledali vse sejme in vsa predavanja, ki jih bodo zanima. Poskrbeli pa bodo tudi za ugodno gostinsko ponudbo oz. kosilo.

Sejem Altermed v sejemski dvorani K sicer prinaša še zdravo kuhanje in zdravilne tehnike, zelišča, začimbe in superživila ter delavnice v živo z največjimi mojstri zdravega življenja. Potem ko so v Celju že v letu 2015 v okviru sejma veliko pozornosti namenili demistifikaciji uporabe konoplje v medicinske namene, zaradi velikega zanimanja s temi temami nadaljujejo tudi letos. Sklop predavanj – med drugim bodo predstavili opazovalno študijo o uporabi kanabinoidov pri otrocih s hudimi oblikami epilepsij - na to temo znova pripravlja ONEJ – Društvom prekmurske pobude. Posebno pozornost pa bodo letos namenili še potencialu industrijske konoplje, njeni vsestranski uporabi in inovativnim izdelkom. Zadruga Konopko bo pripravila tudi predavanja kako pravilno in učinkovito kmetovati, pregled sort industrijske konoplje ter predstavila postopke prijave setve, pridobivanje potrebnih dovoljenj in subvencije. Eko industrijska konoplja, pa tudi lan, volna in drugi naravni materiali imajo namreč po prepričanju EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije, RA Savinja, Ekoci Coop in Zadruge Konopko velik potencial za zagotavljanje hrane, dobrin in delovnih mest, zato prvi dan na sejmišču pripravljajo posvet na to temo. Posvet bo spremljala že tradicionalna izmenjevalnica semen vrtnin in cepičev starih sadnih vrst v okviru gibanja Štafeta semen.

Na Altermedu se bo v treh sejemskih dneh odvilo več kot 100 predavanj in predstavitev na Demo odru in predavalnicah ter kuharskih predstavitev v Demo kuhinji, ki jih bodo v živo izvedli največji mojstri zdravega življenja. Dogajanje bodo znova pomembno sooblikovale tudi predstavitve 66 vrtcev, osnovnih in srednjih šol v programu Ekošola. Otroci se bodo predstavili z različnimi predstavami, športnimi vajami, predvsem pa s pripravo različnih kulinaričnih dobrot iz zakladnice naših babic.

15. sejem POROKA v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Na sejmu bo že šesto leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi vrhunski modni reviji poročnih oblek (v soboto in nedeljo) ter predstavitev dijakov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki se bodo v soboto v okviru Slovenske poroke 2016 posvetili šopkom skozi čas.

Med letošnjimi poročnimi trendi razstavljavci na sejmu izpostavljajo belo, črno in rdečo barvo oblek. Obleke so okrašene s čipkami, cvetličnimi našitki, kristalčki, pogosti so krzneni dodatki. Cvetje oz. poročnih šopkih sledijo letnemu času poroke, cvetje je svetlo, polni, veliki cvetovi, šopek je razkošen z veliko dodatki zelenja, ki prosto gleda iz šopka. Dekoracija miz je razprostrta po celi dolžini z velikimi polnimi cvetovi, vključeno je veliko zelenja s čim več detajli iz vsakdanjega življenja.

39. ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), zadnjih osem let beleži nenehno rast števila obiskovalcev in razstavljavcev na dogodku. Čebelarke in čebelarji obisk največjega sejma v širši regiji izkoristijo za ugodne nakupe opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje pred začetkom sezone.

Mednarodno prodajno razstavo pomembno sooblikuje strokovni posvet, ki bo letos prvi dan (12.3.) v znamenju pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel in priložnosti, ki jih ta prinaša za številne gospodarske panoge. Mednarodne okrogle mize v skupni organizaciji ČZS in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, se bodo poleg slovenskih ministrov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška udeležili tuji ministri, ki so med prvimi podprli prizadevanja Slovenije na področju čebelarstva in pobudo za Svetovni dan čebel: Patrik Mlynář, namestnik ministra za kmetijstvo Češke, dr. Petar Ivanović, minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Črne gore, Sándor Fazekas, minister za kmetijstvo Madžarske, Snežana Bogosavljević Bošković, ministrica za kmetijstvo in varstvo okolja Srbije. Po okrogli mizi bo sledil podpis posebnega dokumenta v podporo kandidaturi.

Mladi cvetličarji in vrtnarji se bodo predstavili svojim starejšim kolegom

Tridnevno sejemsko dogajanje prinaša še aktualno okroglo mizo Prihodnost zelenih poklicev, ki jo pripravlja (11.3.) Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji pa se bodo na sejmišču že tradicionalno pomerili na državnih tekmovanjih, ki bodo letos (aranžerji in cvetličarji) štela tudi za Olimpijado poklicev. Tema tekmovanja aranžerjev bo Kozmetika Afrodita za nego ženske kože, vrtnarska tema bo 100 % organsko, mladi cvetličarji pa bodo pripravili cvetlične kreacije na temo Dobrodošlica, tema v roki vezanega šopka pa bo Prihaja pomlad.

Skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je dolgoletni pomembni partner sejma FLORA, bo znova v sejemski dvorani L. Skupinska predstavitev bo namenjena predstavitvi domače vrtnarske proizvodnje, parkovnih zasaditev, ponudbe cvetja in dodatkov, šopkov … Koncept celotne letošnje predstavitve sekcije je Povej mi več – povej mi s cvetjem. Cvetju bodo pri sekciji tudi sicer namenili veliko pozornosti, saj bodo vse tri sejemske dni vrhunski domači cvetličarski mojstri, nagrajeni v evropskem merilu, izvajali demonstracije izdelave šopkov in aranžmajev v živo pred obiskovalci.