Slovenija
357 ogledov

Prihajajo štirje gospodi Ficki

Ob prihodu štirih sajmirijev v živalskem vrtu pripravljajo celodnevni dogodek, k Žurnal24 main
Ljubljanski živalski vrt bo kmalu bogatejši za štiri opice vrste sajmiri, ki prihajajo iz nizozemskega živalskega vrta in se bodo pridružile trem sajmirijem, ki že domujejo v vrtu.

Gradnjo novega bivališča za opice vrste sajmiri v približni vrednosti 150 tisoč evrov je po besedah direktorice Živalskega vrta (ZOO) Ljubljana Zdenke Ban Fischinger omogočila zavarovalnica KD Življenje.

 

Dan živali

Sajmirji se bodo javnosti predstavile v soboto na prireditvi ob dnevu živali.

"Hitimo, da bo novo bivališče za sajmirije nared v soboto, ko bodo na celodnevnem dogodku potekale številne posebne dejavnosti in otroške delavnice o opicah in ostalih živalskih vrstah, s čimer želimo opozoriti na pomembnost ohranjanja narave in problematiko ogroženih vrst," je poudarila direktorica ZOO Ljubljana.

Barbara Mihelič, strokovni vodja ZOO Ljubljana, je spomnila, da sajmiriji pridejo v četrtek iz nizozemskega živalskega vrta GaiaPark, danes pa so se iz Ljubljane po njih odpravili veterinar in oskrbniki, da živalim olajšajo prehod v novo okolje.

Sajmiriji so po besedah Miheličeve sicer ogrožena vrsta, saj jim "pod nogami na dan zmanjkuje kar 14 tisoč hektarjev tropskega gozda".

Zmrzljivi Južnoameričani
Pomembno je to, da se novi sajmiriji skupaj z ostalimi, vsi so samčki, navadijo na novo bivališče, preden jih združijo in spustijo na njihov otok sredi bajerja ob novem bivališču, pravi Miheličeva.

Novo bivališče bo ogrevano, saj so te opice, otrokom znane predvsem iz Pike Nogavičke kot gospod Ficko, zelo občutljive na nizke temperature, prihajajo namreč iz Južne Amerike. Sajmiriji so s 700 grami sicer najmanjše kapucinke, živijo v skupinah od 30 do 40 živali in so zelo dobri skakalci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.