Slovenija
18 ogledov

Prihajajo višje cene odvoza

Slovenija se mora preoblikovati v družbo recikliranja, opozarja Barbara Avčin Tr Žurnal24 main
Komunale. Mešane odpadke bodo odvažale redkeje, ministrstvo od zahteve ne dostopa.
Še večje razlike
Razlike. V enem mesecu bo na vladi tudi uredba o metodologiji za oblikovanje cen komunalnih storitev, napovedujejo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Kaj lahko in kaj mora cena storitev vsebovati, določa MOP, ceno pa bo oblikovala vsaka občina posebej. To bo po mnenju Barbare Avčin Tržan še povečalo razlike med posameznimi občinami. Višanje. Avčin Tržanova priznava, da imajo nekatere komunale cene storitev oblikovane še iz let 2008 in 2009, saj jim MOP nekaj časa ni dalo soglasja k cenam. Pri teh in pri tistih občinah, ki bodo vzpostavile nov sistem zbiranja in dovažanja odpadkov, napoveduje zvišanje cen. “V splošnem pričakujemo, da se bodo cene zvišale za okoli deset odstotkov,” dodaja.

Odpadki. Ali boste odpadke lahko ločeno zbirali od vrat do vrat, bodo še naprej odločale posamezne komunalne službe. Te so se uprle takšnemu predlogu v uredbi o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki jo je predlagalo okoljsko ministrstvo. “Komunale so nas prosile, naj ne rušimo sistema, ki deluje,” pojasnjuje generalna direktorica direktorata za okolje Barbara Avčin Tržan. Zato so se dogovorili, da bo ministrstvo določilo cilje, ki jih morajo komunale dosegati glede ločenega zbiranja odpadkov, te pa bodo našle način, kako te cilje uresničevati. “V trenutku, ko ciljev ne bodo več dosegali, jim bomo mi povedali, kako naj jih dosegajo,” pravi.

Odvažali na dva tedna
V uredbi, ki bo na vladi v roku enega meseca, je določeno, da se mora frekvenca odvoza mešanih komunalnih odpadkov znižati. “Od tega ne bomo odstopali. To pomeni, da mešanih odpadkov ne bodo odvažali vsak teden, ampak na 14 dni,” pojasnjuje Avčin Tržanova. Komunale bodo morale ministrstvu tudi poročati o količinah ločeno zbranih odpadkov in mešanih odpadkov, komu in koliko so jih oddali.

“Evropska direktiva o odpadkih nas sili, da do leta 2020 recikliramo 50 odstotkov nastalih odpadkov,” pravi. Po njenih besedah moramo te cilje doseči, saj bomo sicer plačevali 36 tisoč evrov dnevne kazni. Delno bomo te cilje dosegali tudi z ločeno zbranimi biološkimi odpadki. Ločeno zbiranje teh morajo vse komunale omogočiti do 30. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.