Slovenija
28 ogledov

Prihod Bratuškove ne pomeni nič

vstaja Saša Despot
Četrta vseslovenska vstaja se bo v soboto začela ob 15. uri na Kongresnem trgu. 15. marca bo na Jesenicah gorenjska vstaja.

Nadaljevanje. Na spletnem omrežju Facebook je udeležbo na sobotni četrti vseslovenski vstaji potrdilo že več kot 4.400 ljudi. Vstajniki opozarjajo, da odhod Janeza Janše ni omajal njihove odločnosti v zahtevah po spremembi družbenega sistema.

Bratuškova rešitev elit

“Glavni cilj vstaj, ki je že bil dosežen, je obuditev spomina na moč, ki jo ima lahko organizirano ljudstvo v odnosu do državnih in kapitalskih elit,” pravi poznavalec sodobnih političnih gibanj Andrej Pavlišič. “Janša ni padel, temveč ga je politična elita začasno žrtvovala in zamenjala z Alenko Bratušek, da obrani lastno oblast, ki so jo vstaje začele ogrožati,” pojasnjuje.

Problem ekonomski status

Pavlišič opozarja, da je ključna značilnost gibanja heterogenost glasov, praks in ciljev. “Dokler eno od osnovnih gesel na ulicah ostaja Nihče nas ne predstavlja, nihče ne more govoriti v imenu gibanja o tem, ali je nek cilj dosežen, ne da bi s tem zanikal osnovno značilnost tega gibanja,” pravi. Da se bo vstaja nadaljevala, je prepričan tudi član Mreže za neposredno demokracijo Mitja Svete: “Levosredinska koalicija ni izpolnitev zahtev. Ljudje niso na ulicah (le) zaradi Janše, ampak predvsem zaradi ekonomsko socialnega položaja in korupcije elit.”

Upor lokalno živahen

Svete opozarja, da bo sprva mobilizacijski potencial morebiti rahlo upadel, “predvsem med tistimi, ki volijo leve stranke in jim je bil glavna zahteva odhod Janše. A odprti del vstaje, ki se zavzema za pozitivne spremembe, bo nadaljeval aktivnosti.” Svete meni, da so problemi še posebej vidni na lokalni ravni, kjer se ljudje po soseskah že organizirajo v skupščine.

Ministrstvo ne šteje

Po njegovem mnenju vstajnikov ustanovitev ministrstva za kulturo in civilno družbo ne bo pomirilo. “To je metanje peska v oči, saj se s tem bistvo sistema ne spremeni. Strukture in odnosi moči ostajajo isti. En minister nas ne privede niti korak bližje neposredni demokraciji,” meni Svete. Pavlišič dodaja, da se bo, dokler procesi družbenega opustošenja nemoteno potekajo dalje, “moč gibanja krepila izključno skozi aktiven odpor zoper njega. V tej luči je to, kdo formalno gospoduje nad tem pustošenjem, povsem irelevantno.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.