Slovenija
22 ogledov

Prihodnje leto bo še več brezposelnih

Zavod za zaposlovanje brezposelnih ne bo napotoval na malo delo, ampak ga bodo t Žurnal24 main
V Sloveniji bo konec leta po pričakovanjih zavoda za zaposlovanje registriranih okoli 114.000 brezposelnih, razmere pa naj bi se v prihodnjem letu še poslabšale. Do skromnega okrevanja gospodarstva naj bi po napovedih Umarja prišlo leta 2014, zaradi prilagoditve z zamikom pa naj bi se razmere na trgu dela izboljšale šele leta 2015.

"V zadnjem mesecu letos se brezposelnost ne bo zmanjšala, saj se v tem mesecu običajno prijavlja večje število brezposelnih oseb, ki jim preneha delovno razmerje za določen čas, skromnejše je tudi zaposlovanje," napoveduje Zavod RS za zaposlovanje. Novembra je bilo na zavodu registriranih nekaj manj kot 111.500 brezposelnih.

Ker so trenutne razmere na trgu dela negotove, zavod predvideva, da se gibanja tudi v letu 2013 še ne bodo bistveno izboljšala. Ocenjuje, da bo ob koncu leta 2013 več brezposelnih kot letos, in sicer okoli 117.000.

Napovedi so slabe

Kot kaže raziskava agencije za zaposlovanje Manpower, so delodajalci v Sloveniji glede zaposlovanja v prvem četrtletju 2013 pesimistični, in sicer je neto napoved zaposlovanja - razlika v deležu delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in delodajalcev, ki pričakujejo upad zaposlovanja - najnižja v zadnjih dveh letih, odkar izvajajo raziskavo tudi v Sloveniji. Skoraj petina delodajalcev je napovedala, da bodo v četrtletju zmanjševali število zaposlenih.

Zaposlovalo se bo v panogi finančnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin

Zaposlitvene možnosti so glede na raziskavo Manpower negativne v devetih od desetih panog. Najslabše so v panogi javnega sektorja in socialnih storitev, kar je posledica varčevalnih ukrepov vlade, ter v gradbeništvu. Pozitivna pričakovanja glede zaposlovanja pa so v panogi finančnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin.

Decembra se skoraj ne zaposluje

Povpraševanje delodajalcev po delavcih je bilo novembra najslabše v letošnjem letu. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo prijavljenih skoraj 30 odstotkov manj prostih delovnih mest kot oktobra in več kot petino manj kot novembra lani. V prvih 11 mesecih letos je bilo prostih delovnih mest za več kot 11 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Šibko zaposlovanje zavod pričakuje tudi za december.

Ob slabih gospodarskih napovedih za prihodnje leto Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje, da bo padec zaposlenosti večji kot letos. Podjetja se takšnim razmeram namreč prilagajajo tudi na področju zaposlenosti.

"Napovedi delodajalcev glede zaposlovanja v prvem četrtletju 2013 zato ne presenečajo," o omenjeni raziskavi pravi Umar.

BDP še kar pada

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni realno zmanjšal za 3,3 odstotka. Podatkov za zadnje četrtletje še ni, je pa statistični urad konec novembra naredil manjšo simulacijo, ki je pokazala, da če bi bil padec BDP v zadnjem četrtletju letos podoben kot v minulih dveh trimesečjih, torej približno triodstoten, bi to za celotno leto 2012 pomenilo padec BDP v višini 2,4 odstotka.

Umar je za letos napovedal krčenje BDP za dva odstotka, za prihodnje leto pa za 1,4 odstotka, Banka Slovenije znižanje BDP letos za 1,8 odstotka, prihodnje leto za 0,7 odstotka, Gospodarska zbornica Slovenije pa za letos krčenje za 2,5 odstotka, prihodnje leto za 1,7 odstotka.

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 2,3-odstotni, prihodnje leto pa 1,6-odstotni padec BDP, šele v letu 2014 0,9-odstotno rast. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za letos pričakuje padec BDP Slovenije za 2,4 odstotka, leta 2013 za 2,1 odstotka, država pa naj bi rast, 1,1-odstotno, znova zabeležila v letu 2014.

Napovedi boljše šele v 2015

Trg dela se obratu v gospodarski aktivnosti v večini primerov prilagodi z zamikom - ko pride do gospodarske rasti, so podjetja pri postopnem skromnem okrevanju gospodarstva praviloma previdna pri zaposlovanju, pojasnjuje Umar.

"Na Umarju v letu 2014 sicer pričakujemo skromno okrevanje gospodarstva, razmere na trgu dela pa se bodo po naših napovedih izboljšale šele v letu 2015," pravijo.

Bo reforma trga dela pomagala?

V pripravi je tudi reforma trga dela, od katere so tako delodajalci kot sindikati veliko pričakovali, prvi glede prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju ter stroških odpuščanja, drugi glede zaščite pri začasnih, negotovih oblikah dela. Reforma naj bi bila po prvotnih načrtih uveljavljena z letom 2013, a so se usklajevanja med socialnimi partnerji zavlekla. Za pogajalci so trije meseci pogajanj, predlog sprememb - ki zajemajo prenovljen zakon o delovnih razmerjih in novelo zakona o urejanju trga dela - se je sicer glede na prvo različico že precej spremenil, delodajalci in sindikati pa so si še vedno narazen pri vseh ključnih vprašanjih.

Komentarjev 8
  • privat 08:38 27.december 2012.

    Nikoli ne bo bolje !! kdo pa nam vlada?? Berluskoni, Putin in Medvedov!

  • zic 13:47 26.december 2012.

    v glavnem se je treba zahvalit tistim, ki grejejo svojo rit doma in ne hodijo na volitve...potem so pa najbolj glasni, konec koncev so pa sami krivi da je JJ na oblasti, ker so dali možnost z neprihajanjem na volitve....pa ...prikaži več da te ne bo skrbelo NISEM ZA NOBENEGA, ker so to vsa prežvečena jajca zadnjih 22 let....sovražim pa na celi črti negativne medije, ker 90% so krivi za stanje v državi s svojim blesavim poročanjem

  • mph 13:37 26.december 2012.

    In mimogrede, naj mi samo še kdo reče, da so vsi isti ... NISO! Na volitve se gre, če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, da ne zmaga najslabši. In Janšo je kljub temu, da ga večina pozna kot največji ...prikaži več zli um Slovenije v zgodovini, postavila med drugim predvsem množica ljudi, ki niso šli volit ali pa so volili njegove čisto očitne podrepnike.