Slovenija
725 ogledov

Prihodnje leto prostih 12 sanjskih služb

delovno mesto služba Shutterstock
Večina menjav je predvidena poleti.

V letu 2021 se obetajo menjave na čelu tretjine diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije po svetu, med drugim na Dunaju in v Berlinu. Po navedbah zunanjega ministrstva se prihodnje leto izteče mandat 12 veleposlanikom in dvema generalnima konzuloma. Večina menjav je predvidena poleti.

Julija prihodnje leto se mandat izteče veleposlanici na Dunaju Kseniji Škrilec, veleposlaniku v Berlinu Franciju Butu, veleposlaniku v Bruslju Radu Genoriu in veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Z veleposlaniškega položaja se bodo takrat poslovili tudi Robert Kokalj v Budimpešti, Gregor Kozovinc v Bratislavi, Zorica Bukinac v Sarajevu in Bojan Bertoncelj v Prištini.

Maja prihodnje leto mandat poteče veleposlanici Kristini Radej v Teheranu, novembra pa bo New Delhi zapustil veleposlanik Marjan Cencen. Julija se izteče mandat tudi veleposlanici pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu Ireni Sodej in vodji stalnega predstavništva pri Združenih narodih v New Yorku, veleposlanici Darji Bavdaž Kuret.

Poleti se izteče mandat tudi generalnemu konzulu v Trstu Vojku Volku in generalni konzulki v Münchnu Dragici Urtelj, junija pa vodji urada pri palestinskih oblasteh v Ramali Vojku Kuzmi.

Še vedno je odprto veleposlaniško mesto v Bernu, ki ga je poleti predčasno zapustila Marta Kos. Kot je takrat pojasnila, se je za odstop odločila zaradi različnih pogledov na vodenje veleposlaništva in zunanje politike.

Prosto je tudi mesto vodje novega generalnega konzulata v Milanu, ki ga je Slovenija nedavno odprla namesto gospodarskega urada v italijanski finančni prestolnici.

Na zunanjem ministrstvu so za STA potrdili, da bo interni razpis za navedena mesta vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev izveden v naslednjih tednih, zaključen pa bo s prejemom agremajev iz držav sprejemnic.

Nova diplomatsko-konzularna predstavništva niso predvidena

Potem ko je Slovenija letos znova odprla veleposlaništvo v Dublinu, kamor je odšel dosedanji veleposlanik v ZDA Stanislav Vidovič, v prihodnjem letu za zdaj ni predvideno odpiranje novih diplomatsko-konzularnih predstavništev. Kot poudarjajo v Mladiki, na ministrstvu poteka razmislek o širjenju diplomatske skladno z interesi Slovenije.

Slovenija ima trenutno 41 veleposlaništev po svetu, sedem stalnih predstavništev pri mednarodnih organizacijah in šest generalnih konzulatov, ki jih vodijo karierni diplomati.

Čeprav se bo slovenska diplomacija v letu 2021 ukvarjala predvsem z zahtevnim projektom predsedovanja Svetu EU, na zunanjem ministrstvu načrtujejo tudi druge dogodke in mednarodne konference, pri čemer izpostavljajo tradicionalni Blejski strateški forum, Kreativni forum, Dan Afrike in Dneve Latinske Amerike. Letos so ti dogodki, ki po navedbah MZZ sodijo med najpomembnejše platforme slovenske javne diplomacije, zaradi pandemije covida-19 potekali v okrnjeni obliki.

Kadrovske okrepitve pred predsedovanjem Svetu EU

Pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta so na zunanjem ministrstvu poskrbeli tudi za kadrovske okrepitve. Ob tem pojasnjujejo, da je bila dinamika zaposlovanja kadrov ministrstva za potrebe priprave in izvedbe tega projekta prilagojena tudi epidemiološkim razmeram tako v Sloveniji kot v tujini. Delovna mesta v notranji službi so dejansko že vsa zasedena, izbirni postopki za še nekaj mest v zunanji službi, predvsem na stalnem predstavništvu pri EU v Bruslju, pa so v zaključni fazi.

Na MZZ še poudarjajo, da v skladu z zunanjepolitično strategijo krepijo strukturo diplomacije, tako z vsakoletnim zaposlovanjem pripravnikov oziroma mladih diplomatov kot tudi s pridobivanjem drugih izkušenejših kadrov. V skladu z možnostmi se krepi tudi zasedba na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. V prihodnjem letu je predvidena okrepitev redne sestave stalnega predstavništva pri EU v Bruslju z do 20 dodatnimi uslužbenci, so sporočili z zunanjega ministrstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.