Slovenija
5307 ogledov

Prihodnji teden množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
Jelko Kacin je napovedal, da bodo prihodnji teden začeli s cepljenjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

"Vlada je včeraj sprejela strategijo cepljenja, ki zelo visoko na vrsto prioritet cepljenja uvršča nekatero kritično infrastrukturo, predvsem vzgojo in izobraževanje," je v današnji izjavi povedal Jelko Kacin, državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19.

Vlada RS Janez Poklukar Covid-19 Slovenija Nova strategija cepljenja: Takšen je nov prednostni vrstni red!

Dodal je, da pričakujejo, da bodo jutri dobili več kot 24 tisoč odmerkov cepiva AstreZenece, na zalogi jih držijo še okoli 15 tisoč za primer, če nova pošiljka ne bi prišla, da bi prihodnji teden lahko začeli množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev. "To je v tem trenutku prva prioriteta," je poudaril Kacin. "Če se bo zgodilo tako, bo prihodnji teden na voljo 40 tisoč odmerkov AstreZenece, ki je v tem trenutku, ko govorimo o zaščiti, najpomembnejše cepivo. Prvi odmerek po treh tednih zaščiti cepljenca oz. cepljenko, drugi odmerek sledi po 12 tednih oz. treh mesecih. Sledi šestmesečno obdobje, kar pomeni, da nas AstraZeneca ščiti devet mesecev. Tisti, ki se bodo cepili prihodnji teden, bodo praktično do božiča zaščiteni. Zato je to učinkovito cepivo, za katero upamo, da ga bomo dobivali v ustreznih količinah."

"Čaka nas zalogaj prihodnji teden - treba je nadaljevati s cepljenjem starejših, treba je nadaljevati množično testiranje učiteljev in treba je začeti z množičnim cepljenjem učiteljev in vzgojiteljev ter drugih struktur, tudi voznikov, ki prevažajo otroke v šolo. Danes bomo pogledali po cepilnih mestih, kako so organizirani v velikih mestih, srednjih mestih, majhnih mestih. Minister za zdravje bo nagovoril vse direktorje ZD in jih pripravil na množično akcijo prihodnji teden.

30 tisoč ljudi bi na višku cepilne sezone morali cepiti dnevno. Celotno zdravstvo se bo moralo temu prilagoditi, ker v tem trenutku ni bolj pomembne naloge, kot precepiti ljudi. Vse, kar bo prišlo od AstraZenece, dva meseca in pol ne bo potrebovalo drugega odmerka, kar pomeni, da bomo lahko cepili veliko ljudi.

Jelko Kacin

Distribucijo bo prevzel Salus

Njihov izračun po besedah Kacina kaže, da bomo v mesecu marcu, "če bo vse šlo, tako kot mora, prejeli več kot sto tisoč odmerkov AstreZenece". "Pričakujemo 30 tisoč Moderne, nekaj manj kot sto tisoč Pfizerja, kar pomeni, da se bomo v marcu prvič soočili z možnostjo, da precepimo z okoli 240 tisoč odmerkov," je povedal Kacin. "Da bi to teklo čim bolj učinkovito, bo prevzem cepiv, njihovo prepakiranje, dostavo in pobiranje ostankov prevzela koncesionarska družba - za partnerja smo izbrali Salus, ki je največji trgovec v Sloveniji na področju medicinske opreme, cepiv in zdravil. Tam so zagotovljeni tudi ustrezni prostori za skladiščenje cepiva z ustrezno nizkimi temperaturami."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • la 14:44 04.marec 2021.

    če te nekdo tepe in te boli in nič ne odreagiraš,ta ki te tepe nadaljuje saj se počuti še močnejšega,ko se mu postaviš po robu ,pol te pa neha tepst .Kdor razume ve kaj sem s tem hotel povedat,kdor pa ...prikaži več ne pa se naj postavi v vrsto za cepljenje

  • sandi76 09:55 04.marec 2021.

    Zakaj učitelji ? So oni najbolj rizična skupina ali so to starostniki nad 60 let ? Učitelji bodo cepljeni , učenci pa ne , in s cepljenjem učiteljev ni narejena nobena korist. Cepljenje tistih , ki so najbolj dovzetni in ...prikaži večin problematični bi moralo biti prioriteta, tako kot je bilo predvideno v začetku. Sedaj pa se sistem spreminja in povzroča slabo voljo med ljudmi.

  • la 00:15 04.marec 2021.

    bomo videli,če jim bo pamet prevladala al strah