Slovenija
21 ogledov

Prihodnji teden otoplitve

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prva polovica prihodnjega tedna bo toplejša, napovedujejo na Arsu. Konec tedna zopet ohladitve in nato zima do konca decembra.

Uroš Strajnar z Agencije za okolje nam na vprašanje, ali bo prihodnji teden zimski, ali jesenski, odgovori, da bodo temperature v prvi polovici vsekakor bolj jesenske. „V ponedeljek se bo v višinah začela otoplitev. Tudi nekaj dežja bo, največ v zahodnih, hribovitih krajih. V osrednjem delu države bo le občasno deževalo, na vzhodu pa bo suho in topleje,“ napoveduje Strajnar.

Medtem ko bodo v notranjosti Slovenije v ponedeljek temperature še nekako do ene ali dve stopinji Celzija, bodo na Dolenjskem, Prekmurju, Štajerskem temperature že do 4 ali 5 stopinj. V torek bo še topleje, na Štajerskem naj bi se živo srebro povzpelo tudi do 7, 8 stopinj. Tudi sreda bo podobna, od četrtka naprej pa bo spet zimsko, mrzlo, vendar suho. Tudi podnevi naj bi se živo srebro zadrževalo pod ničlo.

Evropa pod ledom
Iztekajoči teden so v večjem delu Evrope zaznamovale zimske razmere; obilne snežne padavine in nizke temperature. V severozahodnem in osrednjem delu Evrope so zabeležili tudi 30 stopinj pod ničlo. Število žrtev mraza se je povzpelo že na 50, največ mrtvih zaradi mraza je na Poljskem, kjer je umrlo 18 brezdomcev. Pri nas smo v nedeljo dočakali prvo večjo pošiljko snega, ki nas je potem spremljal skozi ves teden.

Prvi decembrski dnevi pa nikakor niso napoved za ves mesec: „Ne, to nikakor ni napoved za vso zimo, sklepati se ne da. Imamo sicer mesečne napovedi, ki pa niso tako zanesljive,“ pravi Strajnar, ki doda, da te napovedi sicer kažejo na vremensko zimski december.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.