Slovenija
13 ogledov

Prihodnost bo v Urškah

Jani Sever Anže Petkovšek
Vest. Novice ne prinašajo denarja, zato se bo podjetje posvetilo predvsem produkciji.

Sredi prejšnjega meseca je portal Vest.si brez kakršnegakoli obvestila prenehal objavljati novice. "To se je pripravljalo že kar nekaj časa, ker novice na internetu ne prinašajo denarja, ampak ga trošijo. Ne poznam nobenega medija v Sloveniji, ki bi se pokrival s stroški delovanja na internetu, sploh če je samo internetni," je razloge za takšno odločitev pojasnil urednik portala Jani Sever.

Po pisanju portala Pozareport.si je Vest založništvo, d. o. o., zajetno financiralo kulturno ministrstvo. Projekt Vesti je predlani tako sofinanciralo v višini 47.520 evrov, lani pa je strokovna komisija predlagala projekt Vesti za sofinanciranje v višini 26.714,60 evra.

Sever na vprašanje, kako pomembna je bila podpora ministrstva pri projektu, odgovarja: "Zanemarljivo, saj smo morali 80 odstotkov projekta financirati mi. Denar nam je pomagal, a ni mogel spremeniti neke ekonomske računice. Projektov, ki jih podpira ministrstvo, je po Sloveniji kar precej in ljudje si to morda narobe predstavljajo. Tukaj gre za neko gospodarsko pogodbo. Da dobiš denar, moraš nekaj narediti, hkrati pa sam vse leto financirati projekt, da dobiš potem povrnjen majhen del denarja. Tako pač delujejo subvencije v Evropi."

Prihodnost Vesti bo produkcija

Osrednja dejavnost Vesti bo po Severjevih besedah v prihodnosti produkcija, kjer trenutno v koprodukciji nastaja dokumentarec o priznanem slovenskem modelu Alenu Kobilici, o tem, kako iti naprej kot medij, pa še razmišljajo.

Vest | Avtor: Vest Vest

Čeprav subvencije države, kot pravi Sever, povrnejo le majhen del vloženega denarja, bodo še naprej računali na državno podporo. "Seveda se prijavljamo na evropske in slovenske razpise. Prijavljamo se in kandidiramo, hkrati pa večino denarja, ki prihaja v podjetje, pridobimo na trgu," pove.

Na to, da je eno izmed njihovih zadnjih produkcij – predreferendumski videospot z Urško Čepin – prav tako financirala država, in sicer urad za komuniciranje, pa odgovarja, da ga ni snemala Vest, čeprav obenem ne zanika, da je s projektom zaslužilo njegovo podjetje Sever&Sever, ki z 
Vestjo sodeluje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.