Slovenija
33 ogledov

Prihodnost je v oblaku

Scena 10.04.14, NT-konferenca 2014, Microsoft, Bled, foto: Izak Kosir Izak Košir
NT-konferenca 2014. V znamenju računalništva v oblaku, novih Windows 8.1, operacijskega sistema Windows Phone 8.1 in nakupa Nokie.

Prejšnji teden se je na Bledu končala že 19. Microsofova NT-konferenca, ki velja za največji IT-dogodek v Sloveniji. Tokrat je minila v znamenju novih Windowsov, Windows Phona in računalništva v oblaku. "Oblak prinaša prednosti za vse uporabnike in ne zgolj za podjetja oziroma organizacije. Še pred nekaj leti je biti mobilen pomenilo predvsem biti dostopen kjerkoli in kadarkoli. Danes mobilnost pomeni, da nam je kjerkoli in kadarkoli na voljo vse tisto, kar nam je bilo doslej dostopno le na delovnem mestu ali domačih napravah. Novo razumevanje mobilnosti je omogočila kombinacija mobilne tehnologije in oblaka, ki sta pravzaprav eno. Njun preplet ponuja izjemne priložnosti za prilagajanje tehnologije našim potrebam tako pri delu kot doma," nam je pojasnil David Vidmar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev pri Microsoftu Slovenija.

Krepitev položaja z Nokio

Slovenskemu trgu pametnih telefonov vladajo androidi in iphoni – koliko bo Microsoftov nakup Nokie pomagal pri širjenju Windows Phona na trgih, ki so že nekako odločeni?


Vidmar pravi, da so na številnih trgih uporabniki operacijski sistem Windows Phone zelo dobro sprejeli in da je proces prevzema mobilnega oddelka Nokie tik pred zaključkom: "Seveda pričakujemo, da bo naša investicija prispevala h krepitvi položaja operacijskega sistema Windows Phone na vseh trgih, tudi tistih, na katerih trenutno prevladujejo konkurenčni sistemi."

Novo vodstvo, nova vizija

IT-strokovnjaka Mirana Vargo veseli dejstvo, da se Microsoft z novim vodstvom zelo hitro obrača in odpira navzven: "Podjetje iz Redmonda ta hip strelja iz vseh topov, najbolj očiten je napredek na področju mobilnih rešitev in storitev iz računalniških oblakov. Že Office za ipad je lep primer nove usmeritve. Podjetje veliko stavi na oblačne platforme in storitve, obenem pa s svojo novo najdeno odprtostjo snubi razvijalce, ki jim nova orodja omogočajo hitrejše delo in razvoj rešitev za več platform in naprav hkrati. Znižanje cen operacijskega sistema Windows (v nekaterih primerih kar na ničlo) pa bo še dodatno prispevalo k hitrejši širitvi okenskega ekosistema. Verjamem, da so nove tehnologije in rešitve odlična priložnost za slovenska podjetja, da zgradijo še boljša IT-okolja, bodisi lokalna bodisi hibridna."

Komentarjev 1
  • maresem 14:13 14.april 2014.

    V oblaku ja, samo v katero korist... v našo uporabniško sigurno ne, pač pa v korist raznim vohunom, predvsem ZDA.