Slovenija
17 ogledov

Prihodnost SŽ znana v maju

Znotraj SŽ obstajajo razhajanja o prihodnji organiziranosti družbe. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Kakšna bo prihodnja organiziranost Slovenskih železnic (SŽ), bo znano v maju, minister za promet Patrick Vlačič pa bo "predlagal učinkovit in s pravili EU skladen sistem".

Za odločitev bodo pomembne tudi ugotovitve posebne revizije, ki so jih prejeli danes. "Revizija je narejena in njeni zaključki so pomembni za naše nadaljnje delo," je poudaril premier Borut Pahor po koncu današnjega že šestega obiska v SŽ.

Skladno z odločitvami, ki jih mora država sprejeti kot lastnik železnic, bodo po Vlačičevih besedah vzpostavljeni pogoji za uspešno poslovanje Slovenskih železnic v prihodnje. Odločitve je pričakovati v prvi polovici maja; do takrat bo svoje delo opravila medresorska komisija, železnice pa pripravile svoje strateške usmeritve. Ugotovitve posebne revizije je treba še dokončno urediti, je pa ta potrdila, da so se v preteklosti sredstva iz transportnih prihodkov zlivala v infrastrukturo.

Razhajanja Pahorja ne skrbijo
Pogledi glede prihodnje organiziranosti družbe se sicer za zdaj razlikujejo – medtem ko direktor družbe Goran Brankovič zagovarja holdinški sistem, se delavski direktor Albert Pavlič zavzema za enovitega. Pahorja to ne skrbi, pričakuje pa, da se bodo deležniki do prihodnjega obiska na železnicah že uskladili.

Z Mehdornom še ta mesec
O prihodnji organiziranosti SŽ želi Pahor slišati tudi mnenje morebitnega svetovalca pri sanaciji družbe, nekdanjega prvega moža Deutsche Bahn Hartmuta Mehdorna. Najprej bo treba sanirati dolgove, o čemer bo predlog na vlado romal že v maju. Izgradnja 800 milijonov evrov vrednega drugega tira pa SŽ, in posredno državo, še čaka.

Po besedah prvega nadzornika železnic Andreja Godca bodo drugi tir gradili v dveh fazah. Konec maja ali v začetku junija bo po njegovih besedah končana projektna dokumentacija, začetek del pa je predviden konec oktobra oziroma v začetku novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.