Slovenija
28 ogledov

Prihranili bodo četrtino

V gorjanski osnovni šoli bodo s prenovo prihranili 26 odstotkov energije. (Foto: Žurnal24 main
Osnovna šola bo energetsko varčnejša s švicarskim denarjem.
30 tisoč litrov kurilnega olja na leto porabijo za ogrevanje šolske stavbe zaradi slabe izolacije.

Občini Gorje je s projektom učinkovitejše rabe energije v gorjanski osnovni šoli uspelo na razpisu švicarskega finančnega mehanizma, ki namenja denar za okoljske projekte.

Dobrih 40 let stara šolska stavba, ki jo v letošnjem šolskem letu obiskuje 258 otrok, je energetsko zelo potratna, saj na leto za ogrevanje porabijo 30 tisoč litrov kurilnega olja in zemeljski plin, s katerim ogrevajo del stavbe. “Veseli smo, da se je občina odločila za ta projekt, in upam, da se bo to zgodilo čim prej,” je povedal ravnatelj šole Milan Rejc.

Pločnik, igrišča, vrtec ...

Prenova šole bo stala dobrih 855 tisoč evrov, od tega bo 85 odstotkov švicarskih sredstev, občinskih pa 128 tisoč evrov. “Varčna poraba proračunskega denarja je nujna, da bomo lahko uresničili druge projekte, na primer zgradili pločnik od Spodnjih do Zgornjih Gorij, športna igrišča ob Gorjanskem domu in nov vrtec, ki ga bomo začeli graditi leta 2013, v prostorih zdajšnjega pa bomo uredili dnevno varstvo za starejše,“ je pojasnil gorjanski župan Peter Torkar. Z namestitvijo izolacije v šolsko stavbo – dela bodo opravili med poletnimi počitnicami – bodo privarčevali 26 odstotkov toplotne energije, energetske varčnosti pa so se pred dvema letoma lotili pri javni razsvetljavi, s katero na leto prihranijo šest tisoč evrov.

Gorjanska občina je sodelovala v projektu Reaal, Obnovljivi viri energije v alpskem prostoru, ki ga vodi Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC, poslovno podporni center Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.