Slovenija
10 ogledov

Prihranili boste!

V trenutku, ko so mu policisti hoteli pregledati avtomobil, je voznik stopil na Žurnal24 main
Soglasje, ki ga bodo potrebovali mladoletniki za prehod na Hrvaško, je dostopno na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Zakoniti zastopniki bodo morali podpis na soglasju, ki je napisano v treh jezikih, overiti na upravni enoti ali pri notarju, medtem ko prevod in overitev sodnega tolmača nista potrebna. Tako boste prihranili nekaj deset evrov, kolikor bi morali odšteti za sodno overjeni prevod.

MZZ se je za ta korak odločilo, da bi slovenskim državljanom olajšali postopek pridobitve soglasja za prehod meje s Hrvaško za mladoletne osebe. Soglasje je potrdila tudi hrvaška stran.

Hrvaška z novim zakonom o tujcih
Na Hrvaškem je 1. januarja letos začel veljati nov zakon o tujcih, ki v osmem členu določa, da morajo imeti mladoletni tujci, ki vstopajo ali izstopajo iz Hrvaške brez spremstva zakonitega zastopnika, overjeno soglasje zakonitega zastopnika.

MZZ še dodaja, da so za tolmačenje hrvaške zakonodaje pristojne hrvaške institucije, zato je najbolje, da se za vsa pojasnila zainteresirani obrnejo na hrvaško veleposlaništvo v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.