Slovenija
25 ogledov

Prihranili tri milijone

slovenija 19.10.2010 studentje, studentska arena, GR, Ljubljana, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Študent v povprečju porabi 6,4 subvencije na mesec.

Zaradi časovnega omejevanja subvencionirane študentske prehrane, ki študentom onemogoča koriščenje subvencij med 20. in 8. uro ter med 15. julijem in 15. avgustom, je država lani v primerjavi s predlani po ocenah ministrstva za socialne zadeve (MDDSZ) in študentske organizacije (Šos) privarčevala med 2,5 in dobrimi tremi milijoni evrov. Omejitve so sicer začele veljati s 1. junijem 2012.

Dokumenti in pestrost

Kot najpogostejše kršitve pri študentski organizaciji v Ljubljani (Šoul) navajajo, da gostinci ne preverijo osebnega dokumenta in ne izpolnjujejo pestrosti menija, h kateri so se zavezali na razpisu. Prav tako pa do pred kratkim na spletni strani Studentska-prehrana.si niso objavljali jedilnikov, dodajajo na Šoulu. Gostince, ki so kršili predpise, lahko doleti opozorilo, prepoved za določen čas ali odpoved pogodbe. Gostinci se kljub odvzemu študentskih subvencij na razpis zanje lahko tudi ponovno prijavijo, a pri tem ne dobijo dodatnih točk za nekaznovanost, kar je eno izmed meril razpisa, pojasnjujejo na študentski organizaciji v Mariboru.

Opozorilo so pred dnevi izrekli tudi vegetarijanski restavraciji Holyfood, kjer je po podatkih Šoula unovčenih največ subvencij v Ljubljani. Po njihovih navedbah jih je Šoul obvestil, da ne smejo več streči le ene jedi v vrednosti subvencije brez doplačila, temveč celoten meni, ki zajema glavno jed in dva hoda.


Nekje celo brez doplačila

Po podatkih Šosa je v lanskem koledarskem letu študent v povprečju porabil 6,4 subvencij na mesec. Najvišje doplačilo študentsko subvencioniranega obroka je 4,37 evra, kar je tudi zgornja meja, saj ta skupaj z državno subvencijo (2,63 evra) ne sme presegati sedem evrov. Najcenejše doplačilo v Ljubljani znaša 0,57 evra, v Mariboru pa v eni izmed restavracij doplačila ne zaračunavajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.