Slovenija
70 ogledov

Prihranite lahko tudi brez šumnikov

Mobitel je z današnjih dnem dvignil svoje cene. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Za cenejše telefoniranje v tujini: preverite ponudbo vašega operaterja za posamezno državo, ročno izberite tuje omrežje in ne uporabljajte šumnikov.

Najugodnejše cene gostovanja v tujini so praviloma v državah na območju Evropske unije (EU), kjer so skladne z evropsko direktivo in imajo trend nižanja. "Preostale države so razporejene v drugo, tretje in četrto območje, v peto območje pa je uvrščeno gostovanje prek satelitskih omrežij, na letalih in ladjah," pojasnjuje Boris Ziherl iz Telekoma. "V drugo območje, kjer so cene gostovanj po ugodnosti takoj za evropsko tarifo, je umeščena Hrvaška." Tušmobil je pet mednarodnih območij skrčil na tri – ločuje Svetovno tarifo s 136 državami, tarifo Ostali svet in Satelitske destinacije.

Eurotarifa

Uporabniki, ki med gostovanjem pri mobilnih operaterjih v tujini izberejo evropsko tarifo, bodo za odhodne klice plačali največ 35 centov, za prejete pa 11 centov na minuto (brez DDV). Cena za pošiljanje kratkih SMS-sporočil je omejena na 11 centov. Pravila EU o gostovanju določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV), če se uporabnik sam ne odloči za višji ali nižji znesek. Ko porabi 80 odstotkov določenega zneska, ga mora operater opozoriti, ko je dosežen znesek omejitve, pa prekiniti mobilno povezavo z medmrežjem, razen če uporabnik ne navede, da želi v določenem mesecu še naprej podatkovno gostovati.

Blokada paketnega prenosa

Omejitev prenosa podatkov sicer pri različnih mobilnih operaterjih velja tudi za druge države izven EU. Simobilov limit za prenos podatkov na Hrvaškem recimo znaša 60 evrov, na enak znesek pa je avtomatično omejen prenos podatkov v tujini tudi pri Mobitelu. Če paketnega prenosa podatkov v tujini ne potrebujete ali živite v bližini državne meje, kjer je lahko signal omrežja tujega operaterja precej močan, operaterji svetujejo, da vklopite blokado paketnega prenosa podatkov.

Cenejša ročna izbira operaterja

Cenejše telefoniranje omogoča tudi ročna izbira tujega omrežja oziroma operaterja, s katerim ima slovenski ponudnik sklenjeno pogodbo o sodelovanju. Mobitel recimo ponuja za 50 odstotkov nižje odhodne klice s Hrvaške med 17. in 18. uro ob izbiri gostovanja pri T-Mobile oziroma Croatian Telecome, Tušmobil pa desetodstotni popust za klice, SMS-sporočila, MMS-sporočila in prenos podatkov preko Tele2. Zato velja preveriti za vsakega operaterja in vsako državo posebej.

SMS-sporočilo brez šumnikov!

Zanimivo je tudi, da lahko prihranite z izogibanjem uporabe šumnikov v SMS-sporočilih. "Po GSM-standardu se namreč za kodiranje šumnika v sporočilu porabi več kot en znak (dejansko se pošlje več znakov), zato se število razpoložljivih znakov samodejno zmanjša," pojasnjuje Ziherl. "Nekateri modeli mobilnih telefonov imajo v ta namen na voljo posebno funkcijo, s katero lahko uporabo šumnikov omejijo, mnogi aparati pa uporabnika opozorijo, da bo sporočilo poslano v obliki več SMS-sporočil."

Posebni paketi

Poleg naštetega ponujajo posamezni operaterji tudi posebne pakete za klice iz tujine: "Ura pogovorov" in "100 sporočil" za uporabo mobilnih storitev v EU pri Mobitelu ali "Tujina 30" in "Tujina SMS" pri Simobilu. V določenih primerih, zlasti če ste v tujini dalj časa ali pogosteje, se morda izplača tudi uporaba številke tujega operaterja, vendar morate v tem primeru preveriti, ali morda nimate "zakljenjenega" mobilnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.