Slovenija
54 ogledov

Prijatelj ga preživlja, da lahko kolesari

Skubic Saša Despot
Ultramaratonski tekač in kolesar Radovan Skubic - Hilarij te dni kolesari po Sloveniji; ustavil se bo v vsaki slovenski občini. Pot bo dolga "le" 2.885 kilometrov, kar je štirikrat manj kot njegov najdaljši podvig do Pekinga.

Devetinpetdesetletni Zagorjan želi s projektom 211 lipovih listov za zeleno Slovenijo širiti okoljsko zavest. Projekta se je lotil že lani, a sta ga ustavila padec in poškodba, nadaljeval pa ga je včeraj, ko je startal v Cerknem; danes se je med drugim ustavil v Ljubljani. Skupaj bo prekolesaril 2.885 kilometrov, najdaljša pot v enem dnevu – 249 kilometrov – ga čaka jutri. Na cilj, v Zagorje, bo prispel 3. avgusta. "Kilometrov ni veliko, več energije vzame to, da se ustavim v vsaki občini. Sicer pa se poti ne bojim, ker sem pripravljen in ker rad delam za okolje," pravi Radovan Skubic.

Na poti do Pekinga so ga oropali

Od lani si je tudi premislil, da bo to njegov zadnji podvig. Kot napoveduje, ima v mislih že novega za naslednje leto, ki ga še ne sme razkriti. Med svojimi tekaškimi projekti najbolj ceni tistega, ko je pretekel slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana: "Med kolesarskimi pa je bil najzahtevnejši projekt, ko sem nesel slovensko zastavo na olimpijske igre v Peking. Najtežje je bilo kolesariti po Rusiji, kjer je bila katastrofa, že četrti dan so nas oropali ..." Takrat je v 46 dneh prekolesaril 10.800 kilometrov, pot pa ga je vodila po Madžarski, Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu, Mongoliji in Kitajski; na dan je prevozil okoli 270 kilometrov.

Tudi finančno je bil Peking največji zalogaj. "Takrat sem naredil največji minus, res velik. Na srečo imam dobrega prijatelja, ki me podpira vsa ta leta, me živi in pravi, da se izplača to delati," pojasnjuje Skubic. Pravi, da bo še vztrajal: "Do takrat, ko bo žena rekla, da nisem več pri močeh."

Tekel od Zagorja do Bruslja

Sicer pa je ultramaratonec s tekom osvojil tudi Mont Blanc, leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, pa je v 16 dneh pretekel 1.400 kilometrov od Zagorja do Bruslja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.