Slovenija
54 ogledov

Prijatelj: Nisem Šiptar!

Srečku Prijatelju v primeru, da bo spoznan za krivega vseh očitanih dejanj, groz
1/9
Žurnal24 main
Srečko Prijatelj vztraja, da je nedolžen in da se je v priporu znašel zaradi policijskega konstrukta. Prijateljeva soobtožena žena se ravno tako izreka kot nedolžna.

Srečko Prijatelj pravi, da mu je podjetnik Marjan Mikuž dolgoval denar za skupne projekte. Po Prijateljevem prepričanju bi moral biti zato zaprt Mikuž in ne on. Sam meni, da je v priporu nezakonito in zaradi konstrukta, na čelu katerega je notranja ministrica Katarina Kresal.

V svojem zagovoru je še poudaril, da ni Šiptar, kot so ga imenovali nekateri mediji. "Sem čisti Slovenec", zagotavlja in v dokaz dodaja, da sta se oba njegova dedka borila v partizanih.

Kazenski zakonik za izsiljevanje predvideva do osem let zaporne kazni, za kaznivo dejanje samovoljnosti pa do tri leta. Zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi sodišče lahko kaznuje z do desetimi leti zapora.

Prijateljev zagovornik Luka Gaberščik je sicer takoj na začetku obravnave zahteval izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni v hišni preiskavi pri Prijatelju doma, prav tako pa tudi dokazov, ki so jih preiskovalci našli v dveh avtomobilih, tudi v avtomobilu Aleksandre Prijatelj.

Gaberščik je zahtevo utemeljeval s tem, da naj bi policisti preiskavo opravljali že pred časom, ki je naveden v policijskem zapisniku. Sodnica je zahtevo zavrgla kot tudi zahtevo po neupoštevanju dokaza s področja tajnega sledenja in prisluškovanja. Gaberščik je trdil, da naj bi tajni sodelavec policije deloval protizakonito, ker naj bi Prijatelja napeljeval h kaznivemu dejanju.

Obtožnica: izsiljevanje, samovolja, promet z orožjem
Obtožnica Prijatelja, poslanca in vidnega člana SNS sicer bremeni nadaljevanega kaznivega dejanja izsiljevanja, poskusa samovoljnega delovanja in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi. Ženi Aleksandri pa obtožnica očita pomoči pri izsiljevanju.

Prijatelj je v priporu že od marca, potem ko so ga policisti 9. omenjenega meseca pridržali v Solkanu, ko je od novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža prejel 320 tisoč evrov.

Šlo naj bi za denar iz domnevno spornih poslov, povezanih s prodajo zemljišča na Orleški gmajni pri Sežani za logistični center Luke Koper, zaradi česar naj bi bila Luka Koper oškodovana za 3,8 milijona evrov.

Prijatelj je izsiljevanje Mikuža zanikal. Kot trdi, je Mikuž njega in njegovo družino ogoljufal za 800 tisoč evrov, sam pa da je zgolj poskušal izterjati svoj dolg. To, da se je znašel v priporu, je označil za policijski konstrukt zaradi svojih kritik na račun notranje ministrice Katarine Kresal.

Izsiljevanje v obtožnici se nanaša tudi na divaškega župana Matijo Potokarja, kaznivo dejanje samovoljnosti pa na dva domnevna poskusa izterjave denarja od direktorice televizije Vitel Dolores Žigon Klaut.

Fotografije Prijatelja pred sodiščem in v sodni dvorani si oglejte v GALERIJI.

Točka obtožnice glede nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivom pa se nanaša na številne kose orožja, tudi vojaške puške vrste kalašnikov in celo ročne bombe, ki so jih pri Prijatelju našli med hišno preiskavo.

Sodni senat vodi sodnica Orjana Trunkl.

Prijateljeva soobtožena žena se izreka kot nedolžna
Pred sodiščem je na današnji obravnavi nastopila tudi Aleksandra Prijatelj, poslančeva žena, ki jo obtožnica bremeni kaznivega dejanja poskusa pomoči pri izsiljevanju. Izreka se kot nedolžna; poudarja, da z izsiljevanjem nima nič.

Po njenih besedah je na dan aretacije, 9. marca, svojega moža peljala v Solkan pred lokal, kjer je bil dogovorjen z Mikužem. V lokal ni želela vstopiti, čakala je v avtu, in sicer zato, „ker ima z Mikužem že od prej slabe izkušnje“ in ker nikakor ni verjela, da jim bo tokrat zares vrnil denar. Kot je izpovedala pred sodiščem, je moža nekaj časa čakala v avtomobilu, potem pa ga poklicala, da bi ga vprašala, koliko časa bo še v lokalu.

Policija in tožilstvo po drugi strani želita dokazati, da je moža poklicala zato, da bi ga posvarila, da je v bližini policija. Videla naj bi namreč enega izmed kriminalistov, ko je vstopal v lokal, zaradi česar naj bi s telefonskim klicem želela posvariti svojega moža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.