Slovenija
11 ogledov

"Prijateljstvo traja že stoletja"

Prvo srečanje slovenskega predsednika Danila Türka in njegovega hrvaškega kolega
1/3
Žurnal24 main
Danilo Türk je po srečanju s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem na Brdu pri Kranju ocenil, da se Slovenija in Hrvaška nahajata na začetku novega poglavja v medsebojnih odnosih.

Nova faza v dvostranskih odnosih "temelji na medsebojnem spoštovanju in zaupanju in danes lahko ugotovimo, da je velik napredek pri krepitvi medsebojnega spoštovanja in zaupanja že dosežen", je po srečanju s hrvaškim predsednikom dejal Türk.

Za Josipovića je obisk v Sloveniji šele druga pot v tujino od nastopa mandata. Za prvi obisk je izbral Bruselj, kjer se je na začetku meseca srečal z vodilnimi predstavniki Evropske unije.

Josipović, 53-letni profesor prava, je kot tretji predsednik samostojne Hrvaške prisegel 18. februarja na slovesnosti v Zagrebu, ki se je je udeležil tudi slovenski predsednik. Takrat sta se predsednika prvič sešla in se dogovorila, da se v kratkem srečata v Sloveniji.

Po njegovih besedah imata veliko zaslugo pri tem obe vladi, ki sta lani "opravili velik del te poti in uspešno razvili sodelovanje, ki krepi medsebojno spoštovanje in zaupanje". Ob tej priložnosti se je vladama zahvalil za ta njun prispevek.

Podpora mešani komisiji in tesnemu sodelovanju
Türk in Josipović sta izrazila tudi podporo obema vladama pri vzpostavljanju mešane komisije, ki bo pregledala vsa odprta vprašanja med državama, in pri ponovnem začetku dela mešane komisije za gospodarsko sodelovanje.

Po besedah hrvaškega predsednika ni naključje, da je za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral ravno Slovenijo. "Prijateljstvo med Slovenijo in Hrvaško traja stoletja in prav zato, ker bomo jutri skupaj v Evropski uniji, sem svojo zunanjepolitično pobudo začel v Sloveniji," je poudaril.

Predsednika sta na srečanju precej pozornosti posvetila tudi razmeram v regiji. Po Türkovih besedah imata Slovenija in Hrvaška zelo skladne interese, ki zadevajo krepitev sodelovanja v regiji, obe državi pa se zavzemata tudi za to, da bi na Zahodnem Balkanu prišlo do čim bolj tesnega sodelovanja in reševanja odprtih vprašanj.

Hrvaški predsednik se je srečal tudi s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem, premierjem Borutom Pahorjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, pa tudi s predstavniki hrvaške skupnosti v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.