Slovenija
5 ogledov

Prijatelju grozi osem in deset let

Takole je Prijatelj včeraj v spremstvu policije odhajal v koprski pripor. (Foto: Žurnal24 main
Srečko Prijatelj je v priporu, tam pa bo lahko ostal do pol leta. Zaradi izsiljevanja mu grozi osem let, zaradi nelegalnega orožja pa do deset let zapora.

Kot je znano, je včeraj preiskovalni sodnik v Kopru za poslanca SNS Srečka Prijatelja odredil pripor, ki ga je tožilstvo utemeljilo s sumom storitve kaznivega dejanja izsiljevanja in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja oz. eksploziva. Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti in zaradi nevarnosti vplivanja na priče.

Kazenski zakonik določa, da lahko preiskovalni sodnik pripor odredi za dobo 30 dni, zunajobravnavni senat pa ga lahko podaljša za dva meseca. Vrhovno sodišče ima možnost, da pripor podaljša še za dodatne tri mesece. Tožilstvo mora v tem času pripraviti obtožnico.

Osumljen hudih kaznivih dejanj
In kaj grozi Prijatelju, če bo proti njemu vložena obtožnica in bo na sojenju spoznan za krivega očitanih mu dejanj? Za izsiljevanje kazenski zakonik predvideva do osem leta zaporne kazni, za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem oziroma eksplozivom pa do deset let, če gre za večjo količino. 48-letni Prijatelj, ki je zanimivo, sicer član Komisije po Zakonu o preprečevanju korupcije, se zaradi teže očitanih mu dejanj ne bo mogel sklicevati na poslansko imuniteto.

"Denar je moj"
Kot je znano, so Prijatelja v torek prijeli v Solkanu v policijski akciji, ko je od podjetnika Marjana Mikuža prejel 323.000 evrov denarja. Kasneje so pri njem doma našli več vojaškega orožja, tudi ročne bombe, ki jih privatna oseba ne sme posedovati v nobenem primeru.

Mikuž trdi, da ga je Prijatelj izsiljeval za denar, medtem ko Prijatelj zatrjuje, da navedeni znesek pripada njemu oziroma njegovi tašči in je to kupnina za posel, v katerem je njegova tašča prek posrednikov Luki Koper prodala zemljišče pri Orleku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.