Slovenija
27 ogledov

Prijave pa niso obvezujoče

Če kdo ve za kaznivo dejanje, je prav, da ga prijavi. Eno je prav, nekaj drugega Žurnal24 main
Vatikan. Škofje morajo sodelovati s civilnimi organimi pregona, piše v smernicah.

“V Sloveniji morajo škofje po kazenskem zakoniku prijaviti samo tista huda kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen 15 let in več,” je na vprašanje Žurnala24, ali morajo duhovniki v skladu s smernicami, ki jih je v ponedeljek Vatikan objavil na spletu, sum spolne zlorabe prijaviti policiji, odgovoril tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje.

Različno po državah
Številni škandali duhovnikov pedofilov po svetu so bili zagotovo eden od motivov, da Vatikan izrecno interpretira sicer že obstoječa navodila – da morajo škofje sodelovati s civilnimi organi pregona in zadevo prijaviti, če tako narekuje civilna zakonodaja, ki pa je od države do države različna.

“Cerkev je zdaj bolj zavezana, da temeljiteje in strožje obravnava primere, ki so znani, ter da bolj strogo sodeluje z državnimi organi v skladu z zakoni,” pravi Saje in dodaja, da je druga novost smernic ta, da lahko papež duhovnike v hudih primerih, ko so bili spoznani za krive kaznivih dejanj spolne zlorabe, odstrani po hitrem postopku.

Vračanje zaupanja
Tudi na ta način cerkev posredno priznava, da ni vselej ravnala, kot bi morala, pa tudi družba ni storila, kar bi morala, se je Saje spomnil besed nekega bruseljskega duhovnika.

“Zaupanje se popravi, če verniki vidijo, da cerkev ravna tako, kot govori,” meni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.