Slovenija
73 ogledov

Prijavil dopust. Tako kot vsi, iz protesta.

policijske nagrade Anže Petkovšek
"Glede na odziv policistov, bo v teh dneh v službi zagotovo zelo malo zaposlenih," je ob podelitvi priznanj hrabrim in požrtvovalnim policistom in policistki dejal direktor policije.

"Tako kot vsi," je na na vprašanje ali je za  23. in 24. december prijavil dopust odgovoril Boštjan Perko, eden od policistov in policistk, ki jih je država dopoldne odlikovala za požrtvovalnost in hrabrost: "Ko se odločiš za poklic policista, ne razmišljaš od takih anomalijah, ki se dogajajo. Žalostno je, ampak upam, da je dosti ljudi pametnih, da bodo pravilno odločili," je stavko policistov, ki se v teh dneh samo še zaostruje, komentiral mož v modrem, ki je junija letos negibnemu moškemu sredi Šenčurja, s pomočjo defibrilatorja rešil življenje. 

Premalo smo cenjeni, vse skupaj se je pomehkužilo, nimamo pravih pooblastil, vsi imajo več pravic kot mi," je dodal Jani Boršič, nadzornik državne meje na Policijski postaji Šmarje pri Jelšah.

nagrade za hrabrost | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mladi policist je maja letos iz potapljajočega se avtomobila v Šmartinskem jezeru izven službenega časa, skupaj z domačinom Zlatkom Kozovincem junaško rešil invalidnega voznika, ki brez njegove pomoči ne bi preživel:

Boršiču sta danes notranja ministrica in šef policije podelila odlikovanje na pogum, na katerega je zelo ponosen, vendar se je v teh dneh pridružil protestu svojih kolegov: "Osebno sem izpolnil obrazec ga oddal svojemu nadrejenemu in to iz protesta. Če pogledamo z druge strani, to seveda ni prav prav za ljudi, ki bodo mogoče zaradi nas nastradali, saj nas ne bo dovolj. Vendar bi o tem morala razmišljati vlada, ki pa gleda le nase in ne na ljudi, tako kot mi, ki to počnemo vsak dan," je ob podelitivi medalje izpostavil Boršič. 

policijske nagrade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost sta v prostorih Policijske akademije v Tacnu podeljevala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank. 

Dopuste prijavili tako rekoč vsi

Če ministrica stavke policistov ni želela komentirati, po drugi strani vrh policije napovedani dopust še kako skrbi, čeprav generalni direktor policije še ne ve, koliko policistov bo 23. in 24. decembra na dopustu, saj se lahko o tem policisti odločajo še tekom današnjega dne:

"Glede na odziv policistov, bo v teh dneh v službi zagotovo zelo malo zaposlenih. Upam, da bomo lahko s temi minimumi zagotovili reakcijo na interventne dogodke, ne bo pa lahko," je po podelitivi priznanj dejal zaskrbljeni Fank.  

Glede zagotavljanja varnosti državljanov je pri mož policije opozoril, da so tudi tisti, ki organizirajo proteste, že v začetni fazi napovedali, da njihova varnost ne bo ogrožena: "Upam, da bo tudi s te strani prevladal razum, kajti če bo do neljubih dogodkov prišlo, bo moral za to nekdo prevzeti odgovornost. Z varnostjo državljanov se ne smemo igrati," je dodal Fank.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • primoz.g 21:58 21.december 2015.

    RABI JIH SAMO ZA FILANJE PRORAČUNA, to je vse

  • primoz.g 21:37 21.december 2015.

    Itak, nej gredo vsi na da SI zaslužijo boljše plače, le z eno izjemo, naj delajo RED ne pa se it inkasante.se pa spodobi da bi imeli varuhi zakona vsak 1200 eur plače za navadnega policista, pisarniški pacovi ...prikaži več pa nekje 800, ker delo na terenu je drugo kot gret stolček.

  • Lavdan 20:54 21.december 2015.

    Fantje vi kar na dopust. In kaj če bo vlada v tem času pogruntala, da vas sploh ne rabi.