Slovenija
63 ogledov

Prijavila mučenje, dobila kazen 500 evrov

psa Reuters
Valerija Kršlin je pred letom dni prijavila mučenje živali, inšpektor pa ji je poslal plačilni nalog za 500 evrov. In to kljub temu, da je nepravilnosti ugotovil pri dveh od treh prijavljenih lastnikov, pes, za katerega je dobila globo, pa je poginil teden dni po odhodu inšpektorja. Na izdano globo se je pritožila in sedaj dobila odgovor: Pritožba je zavrnjena!

Valerija Kršlin je za prijavo mučenja živali od uradnega veterinarja prejela globo v višini 500 evrov, smo poročali že pred letom dni. Čeprav je v eni prijavi opozorila na nepravilnosti pri treh lastnikih psov, je globo za lažno prijavo prejela le za enega.

"Prva psička je poginila pred prihodom inšpektorja, kuža, za katerega sem dobila globo, je poginil teden dni po odhodu inšpektorja," pojasnjuje Kršlinova. Tretja psička je sicer še živa, a je, kot pravi sogovornica, po prijavi še več časa zaprta v pesjaku, skoraj nikoli je ne peljejo na sprehod. 

Na izdano globo se je Kršlinova pritožila in pred kratkim dobila odgovor: pritožba je zavrnjena kot neutemeljena, plačati mora 500 evrov globe in stroške postopka v obliki sodne takse. V sodbi so še zapisali: "Zoper to sodbo ni pritožbe!"

"Želiš pomagati in dobiš kazen," je ogorčena, a obljublja, da je to ne bo ustavilo pri tem, da bi še naprej pomagala ljudem in živalim v stiski.

Kljub obljubam po letu dni nič

Kazni veterinarskih inšpektorjev za lažne prijave in njihov molk so že takrat zmotili tudi poslance Zaresa, ki so na tedanjega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana naslovili poslansko vprašanje glede prijavljanja zlorab oziroma mučenja živali.

"Zadnji primer govori celo o tem, da je prijaviteljica, ki je pred časom podala sum zlorabe treh živali, za enega izmed njih prejela celo globo v višini 500 evrov. Dejstvo, da so vsi trije psi, ki naj bi bili, skladno z zakonskimi določili, podvrženi mučenju, izginili, veterinarske uprave ne skrbi. Celotna zgodba napeljuje v bistvu na smiselnost samih prijav, saj se ljudje, glede na odnos pristojnih inšpekcijskih služb, ki na podlagi ugotovitev pristojnega veterinarja podajo končno 'sodbo', upravičeno sprašujejo, zakaj bi sploh prijavljali sume mučenja živali in s tem tvegali visoke kazni," je med drugim takrat zapisala Zaresova poslanka Cveta Zalokar Oražem.

Poslanci so zahtevali nujno sejo odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri so od pristojnih zahtevali konkretne odgovore. Minister Židan je takrat prosil za tri mesece odloka za dopolnitev zakona. A do danes se (po skoraj letu dni) ni zgodilo še nič.

Komentarjev 13
  • motherwolf 09:26 10.maj 2012.

    Tinček Marinček ti jih sigurno ne boš....Spoštovati ljudi?????? Če na tak način kdo išče pozornost v medijih potem, naj jih bo čim več....Le kaj naj bi imela Valerija od tega....A tebe nihče nikoli ni imel rad hahaha...

  • tinka Pobalinka 14:20 09.maj 2012.

    kreten si ..da te ni sram..sj ni čudno da je svet tak če so pa taki na svetu k si to sram te bodi.

  • Tinček Marinček 15:21 03.maj 2012.

    mater si glup!