Slovenija
2862 ogledov

Prijavili Šarčevo desno roko: Pritiskal je in zahteval izbor pravega direktorja

Marjan Šarec Epa
Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pristojnim institucijam, tudi SDH in protikorupcijski komisiji, prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Prijovićeva je za STA potrdila verodostojnost dokumenta.

Potrdila je, da je Požareport objavil dokument, ki ga je poslala na Slovenski državni holding (SDH), v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto. O tem je obvestila tudi nadzorni svet Uradnega lista, ki mu predseduje, in prisotne na torkovem sestanku na SDH, prav tako je pritiske Kralja v torek prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot je pojasnila za STA, se je obrnila na institucije, ki so po njenem mnenju pristojne. To je prijava Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in SDH, ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista. Spomnila je, da je bila v to družbo imenovana preko SDH, njemu pa tudi poroča. "Mislim, da je to dovolj močan znak, zdaj so na vrsti druge institucije in prizadeti, da v zvezi s tem ukrepajo," je dodala.

Irena Prijovič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Podrobnosti bo pojasnila KPK na četrtkovem sestanku. Za zdaj želi povedati to, kar je navedla v dopisu, ki je zakrožil v javnosti. "Name se je vršil pritisk na izbor direktorja z navodilom, koga naj se imenuje in komu naj se poroča," je pojasnila.

Kot je navedeno v dopisu, jo je 21. avgusta poklical generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ Brane Kralj, ki ji je naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec od generalnega sekretarja stranke Braneta Kralja do četrtka pričakuje pojasnila glede očitkov o političnih pritiskih pri kadrovanju.

Šoltes je bil vodilni kandidat DeSUS na evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Prijavil se je na razpis za direktorja Uradnega lista. Kadrovski postopek imenovanja direktorja še poteka, datuma odločanja še ni, je pojasnila Prijovićeva, sicer izvršna direktorica združenja nadzornikov.

Kralj se na očitke še ni odzval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • praufo 21:19 28.avgust 2019.

    pa ja ne morejo biti kardeljevi potomci brez službe, kam pa pridemo ... lepo vas prosim, bodimo resni

  • praufo 19:56 28.avgust 2019.

    v tej državi poteka igra, ki se imenuje "znan obraz vedno dobi državno službo"