Slovenija
14 ogledov

Prijavljenih 54 domnevnih kršitev

Namen volilnega molka je, da volivci v miru premislijo, komu bodo namenili svoj Žurnal24 main
Inšpektorat za notranje zadeve je do 19. ure zabeležil 54 prijav domnevnih kršitev volilnega molka, ki velja do nedelje do 19. ure. Najmanj molčeči so bili v Podravski regiji.

Najbolj volilni molk spoštujejo na Koroškem, kjer do 19. ure niso zabeležili niti ene prijave o domnevni kršitvi, kot rečeno pa imajo največ težav z molčečnostjo v Podravski regiji, kjer je bilo 12 prijav, sledijo Gorenjci z desetimi, ostale regije pa so zabeležile pet oziroma manj domnevnih kršitev.

Največ prijav se je nanašalo na deljenje letakov, kar 22, 15 prijav se nanaša na plakatiranje ostale pa na medije.

Ker volilni molk velja do nedelje do 19. ure možne kršitve še vedno lahko prijavite na naslednjih številkah:
- nočni čas: 080 12 00
: Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave
- od 7. do 19. ure: 080 21 13
: dežurna služba Inšpektorata RS za notranje zadeve

Za kršitev so predvidene globe v višini od 800 do 1200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

Poudarimo, da volilna kampanja zajema vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. To so:
- propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino,
- objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank,
- pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo