Slovenija
56 ogledov

Prijeli devet tujcev, ki so prestopili zeleno mejo. Gre za tujce vrnjene Hrvaški?

begunci EPA
Policisti so danes prejeli devet prebežnikov, ki so, kot kaže, ilegalno prestopili zeleno mejo.

Posavski policisti so ob tirih v bližini železniške postaje v Krškem danes prijeli sedem tujcev. Šlo naj bi za državljane Libije. Policisti sumijo, da so ilegalno prestopili državno zeleno mejo. Dva prebežnika, ki sta na lastno pest prestopila zeleno mejo, so prijeli tudi na Bizeljskem. 

Dobova danes prazna

Policisti še ugotavljajo, kje so prebežniki mejo prestopili, Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto pa je zanikal, da bi prebežniki prišli iz migrantskega sprejemnega centra v Dobovi. Ta je namreč od davi prazen, doslej pa so ugotovili, da gre za skupino, za katero je zelo majhna možnost, da bi prišla v okviru organiziranih skupin, ki jih z vlakom vozijo iz Hrvaške. 

Ilegalno nazaj v Slovenijo?

Prejete prebežnike bodo, če ne izpolnjujejo pogojev za nadaljevanje svoje poti proti Avstriji, skušali vrniti hrvaškim varnostnim organom. Hrvaškim organom so sicer doslej vrnili 70 migrantov. Hrvaška je napovedala, da bo migrante vračala Srbiji, vendar, kot je včeraj poročal HRT, to še ni urejeno, zato se vrnjeni migranti, ki jim hrvaški mejni organi dodelijo dovoljenje za prosto gibanje za en mesec, nahajajo na zagrebški želežniški postaji. Ker se lahko gibljejo prosto, bi lahko v Slovenijo skušali vstopiti preko zelene meje.

Avstrija sprejela kvote 

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je medtem napovedala "dnevno zgornjo mejo" za sprejem migrantov na avstrijski južni meji s Slovenijo. Dnevno kvoto naj bi uvedli v roku od desetih do 14 dni, so na notranjem ministrstvu v sredo zvečer potrdili za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

S slovenskega notranjega ministrstva so sporočili, da Slovenija o tem uradno ni bila obveščena. "Pričakujemo, da bomo o tem obveščeni in da se bomo aktivnosti uskladili kot doslej. Sicer pa ponovno poudarjamo, da se bo tudi Slovenija odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov," so zapisali. "Izpostavljamo, da Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju rešitev in si še vedno prizadeva za skupen dogovor, vendar bomo odločno in dosledno ukrepali, če bodo ogroženi interesi ali varnost Republike Slovenija oziroma bo prišlo do napovedovanja enostranskih ukrepov."

Preberite:

 

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 10:53 05.februar 2016.

    Ja tako bo to šlo, sosedje jih bodo sprejeli nazaj, nato pa jim dali prosto gibanje s puščico proti Sloveniji, naši nesposobneži bodo pa malo preučili in premislili, namesto, da bi jih takoj lifrali nazaj na Hrvaško, tako se bo ...prikaži več polnila Slovenija z migranti vseh vetrov,.

  • Zmago 08:54 05.februar 2016.

    Kako to misliš ?? "Z lahkoto ?? " Za take, kot si ti bi morali nemudoma uvesti vojaško obveznost !! Pa da vidimo tvojo "pamet" in "človečnost" ob čuvanju meje.

  • izRODEk 20:58 04.februar 2016.

    Kako to mislite "prečkali zeleno mejo"? A nimamo žice okoli države? Pri vsem tem žicanju pa mejo prestopijo z lahkoto.... Cerar, ti si zločinec in treba ti je soditi zaradi izdaje domovine in zločinov zoper človečnost. SF/SN!