Slovenija
878 ogledov

Prijeli nekdanjega direktorja, ki so ga iskali s tiralico

razno17.06.08...lisice...foto: iStock iStock
Izsledili so ga na podlagi anonimnega obvestila.

Policisti so v sredo popoldne v Novem Polju v Ljubljani izsledili osebo, za katero je sodišče izdalo tiralico. Po poročanju STA, ki se sklicuje ne neuradne, a zanesljive vire, so prijeli nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana. 

S PU Ljubljana so sporočili, da so osebo izsledili in prijeli na podlagi anonimnega obvestila. Zaradi zdravstvenega stanja pa je trenutno v bolnišnični oskrbi.

Policist Slovenija Nekdanjega direktorja zdravstvenega doma iščejo s tiralico

V zapor bi moral pred enim letom

Sodišče je Židanu 3. julija lani izdalo poziv na nastop prestajanja kazni, v zaporu pa bi se moral zglasiti 9. septembra 2016.

Židan je 31. decembra 2016 sodišče obvestil, da je odpotoval v Rusijo. Vročanje sodnih pisanj v tujini je bilo neuspešno, tuji varnostni organi pa so slovenskim sporočili, da obsojenega ni v njihovih evidencah ter da sporočeni naslov ne obstaja. Židana so iskali tudi na naslovu stalnega prebivališča v Sloveniji, a ker ni bilo mogoče ugotoviti, kje je, sodišču pa ni sporočil spremembe prebivališča, je bil odrejen razpis tiralice.

Sredstva doma porabil zase

Zadeva izvira iz oktobra 2009, ko je Židan iz blagajne vrhniškega zdravstvenega doma, katerega direktor je bil, gradbenemu podjetju Eurogradnje posodil 160.000 evrov. Za posojilo ni zahteval niti zavarovanja, podjetje pa je sredstva porabilo za izpolnitev Židanovih zasebnih obveznosti. Ob stečaju podjetja je Židan dolg prevzel nase.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija leta 2014 Židanu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti izreklo leto in pol zapora, po pritožbi pa je višje sodišče julija 2015 kazen zvišalo na dve leti. Pozneje je na vrhovno sodišče podal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je bila zavrnjena. Pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča je nato zavrnilo še ustavno sodišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:39 15.september 2017.

    Sosed ga je prijavil ,ker ni plačeval stroškov odvoza smeti plačano po osebah !