Slovenija
85 ogledov

Prikaz nasprotnih dejstev na članek Nevarna vožnja gasilcev

"Skavti sredstva Civilne zaščite porabijo predvsem za pripravljenost na reševanje."

Objavljamo odgovor Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov na članek Nevarna vožnja gasilcev.

V članku  “Nevarna vožnja gasilcev” uredništvo Žurnala24 neutemeljeno namiguje, da so slovenski skavti prejeli sredstva na račun varnosti gasilcev. Takšno nadvse neutemeljeno sklepanje odločno zavračamo. Vsaka organizacija ima v okviru sheme Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje izrazito ločene in specifične naloge, zato je primerjanje financiranja gasilcev in skavtov, kot se ga poslužuje uredništvo, povsem zgrešeno.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je leta 2009 podpisalo pogodbo o medsebojnih obveznosti na področju reševanja in zaščite. Na podlagi te pogodbe je ZSKSS za nakup potrebne opreme in izobraževanje s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje letno prejemalo 12.780 EUR. Te naloge je izvajalo 53 skavtov razdeljeni v 10 enot, ki so delovale v 7 regijah. Leta 2011 se je število ekip povečalo na 15, saj so se spremenili načrti reševanja do te mere, da se je ustanovilo ekipe v vseh 11 slovenskih regijah. Število sodelujočih skavtov se je povišalo na 78, prejemki pa na 35.000 EUR, od tega je 21.000 EUR namenjeno izrecno za nakup opreme, potrebne za zagotavljanje nalog, preostalih 14.000 EUR pa za izobraževanja.

Vsa sredstva  s strani URSZR so torej namenjena opremljanju in izobraževanju 15 enot, katerih glavna naloga je postavitev začasnih bivališč in pomoč ob naravnih nesrečah. V poplavah leta 2007 je na primer v Železnikih delovalo 294 skavtov (UJMA št. 22, 2008 str. 86). Obseg financiranja ZSKSS pa je povsem primerljiv s financiranjem drugih organizacij, ki imajo v shemi civilne zaščite podobno vlogo in obseg sodelovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.