Slovenija
15 ogledov

Priliv bo letos manjši

Lučila Hvala je dejala, da so razmere negotove predvsem v gradbeništvu in nekate Žurnal24 main
Brezposelnost. Večji val stečajev in prisilk naj bi bil mimo.

“Brezposelnost je v primerjavi s koncem prejšnjega leta še narasla. Konec februarja je bilo prijavljenih skoraj 4.800 brezposelnih, kar je za dobrih 20 odstotkov več kot pred enim letom in največ v zadnjih 18 letih,” je včeraj povedala Lučila Hvala, direktorica novogoriške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje (OS ZRSZ).

Neugodna struktura
Številke. Na novogoriški OS ZRSZ ocenjujejo, da bodo imeli konec leta 5.150 brezposelnih, kar bo 11 odstotkov več kot prejšnje leto. Skupni priliv brezposelnih naj bi bil letos manjši kot lani, število zaposlitev pa enako lanskemu, ko se je sicer zaposlilo 19 odstotkov več ljudi kot v letu 2009. V strukturi brezposelnih je delež starejših nad 50 let skoraj 40 odstotkov, enak delež je dolgotrajno brezposelnih, čez 36 odstotkov pa je brezposelnih brez izobrazbe.

Iz Lipe in Panvite
Prav danes bodo prijavili še 102 delavca, ki so delo izgubili zaradi uvedbe stečaja Lipe plus Ajdovščina, pa tudi sicer je brezposelnost najbolj narasla prav na Ajdovskem. V začetku aprila bo na zavod znova prišlo 41 delavcev iz Panvite, ki ne bo podaljšala najema Mipovega obrata v Kromberku.

“V torek smo dobili tudi obvestilo o presežnih delavcih iz Mercatorja. Zapirajo skladišče v Šempetru, delo bo izgubilo osem delavcev. Glede na neugodno stanje v gradbeništvu lahko pričakujemo še dodatno odpuščanje, tudi v Primorju, vendar postopno, večja odpuščanja in stečaji pa niso napovedani,” je vseeno zmerno optimistična Hvalova.

Po napovedi delodajalcev naj bi se letos zaposlovanje v primerjavi z lani zmanjšalo za 11 odstotkov, spodbudno pa je, da bo bistveno manj presežnih delavcev.

Zdravstvo, gostinstvo
Delodajalci sicer največ povprašujejo po poklicih v zdravstvu, gostinstvu, informatiki in naravoslovno-tehničnih poklicih. Zaposlovala naj bi tudi Iskra Avtoelektrika, vendar na zavodu uradnih informacij o tem za zdaj nimajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.