Slovenija
68 ogledov

Priljubljena, a crkuje

Dotrajana, a še vedno priljubljena. Težave se vseeno preveč kopičijo, da bi v ne Žurnal24 main
OŠ Staneta Žagarja niti dotrajanost ne načne priljubljenosti. Za obnovo vseeno skrajni čas.
Za prizidek problemov

Žagarjeva šola. “Problem ni samo azbest v prizidku. Tudi električna napeljava deluje slabo, voda pušča v knjižnico, glasbena soba je mrzla, saj ogrevanje ne pride do tretjega nadstropja. Otroci pozimi telovadijo v sosednji šoli,” našteva bralec. Prizidek trenutno gosti manjšo telovadnico in dva oddelka.

Članek v Žurnalu24 je le malo ošvrknil problem prizidka na Osnovni šoli (OŠ) Staneta Žagarja Kranj, opozarja bralec. Naštel je vrsto problemov, s katerimi se šola spopada in izrazil skrb, da so obljube predstavnikov mestne uprave o novem prizidku, ki bi odpravil veliko težav, zgolj predvolilne.

Povsem dotrajana delavska baraka iz spornih, zdravju škodljivih materialov, stoji že 30 let in bi jo morali že zdavnaj podreti. Od tu se stališča, kako naprej, precej razlikujejo. Ob pozivih k novogradnji je denimo slišati tudi predloge, naj idejo o novem prizidku opustijo, presežne učence pa preusmerijo na sosednji, modernejši šoli, ki zadnja leta ne zapolnita svojih zmogljivosti.

Večina staršev otrok Žagarjeve šole noče za to niti slišati. Ena od najbolj dotrajanih kranjskih šol je zanimivo tudi med najbolj priljubljenimi. Župan Damijan Perne je do pretiranega vpletanja čustev kritičen.

Preveč so vpisovali

50 let bo kmalu stara OŠ Staneta Žagarja v Kranju. Obiskuje jo 456 otrok ali od 20 do 27 na oddelek.

 

Kot njen bivši učenec gledam (na Žagarjevo šolo, op. a.) s simpatijami, ne morem pa mimo dejstva, da je v preteklosti vpisovala preveč otrok,” je dejal. “Ne moremo pristati, da se bo na eni šoli povečeval vpis, na drugih pa zmanjševal,” dodaja, kritičen do predsodkov staršev, ki otrok nočejo zaupati šolam v osrčju Planine. “Na vseh šolah se dela enako dobro,” je prepričan Perne.

Prizidek potrebujejo
Ravnateljica Fani Bevk pa meni, da število učencev ni problematično. Opozarila je, da za predpisanih 18 oddelkov – niti z obstoječim prizidkom vred – nimajo dovolj primernih prostorov.

Najbolj potrebujemo telovadnico,” je presenetila. V novem prizidku bi si želela še šest učilnic za prvo triado. Tako bi se v osrednji stavbi med drugim sprostil prostor za primerno knjižnico, ki je zdaj kar v steklenjaku sredi avle.

Občina misli resno
Vodja občinskega oddelka za družbene zadeve Uroš Korenčan je zatrdil, da misli občina z idejnim projektom za prizidek resno. Zavrnil je razmišljanja, da ga Žagarjeva šola ne bi potrebovala, še posebno, ker bo nanjo vezana tudi nova soseska na Sotočju. Hkrati zaradi novih naselij na Planini tudi popolnitev preostalih dveh šol po njegovem mnenju ne bo več vprašljiva, je pa opozoril, da Žagarjeve šole nikakor ne nameravajo povečevati, pač pa “zagotoviti ustrezne zmogljivosti za v osnovi predviden 18-oddelčni pouk.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.