Slovenija
10 ogledov

Priložnost za nižje cene zapravili

Kdaj natančno bo deponija nad Staro vasjo zaprta, na Arsu še niso mogli napoveda Žurnal24 main
Odpadki. Publicus obljublja nespremenjeno ceno do leta 2012. Kritike: regijski center odnesle emocije, stroka je bila za.

Odpadki so na Postojnskem vroča predvolilna tema. Vsi trije županovi protikandidati opozarjajo na zamujeno priložnost za gradnjo regijskega centra, ki sta ga po nepotrebnem odnesla civilna iniciativa in referendum. Zaradi odvoza na drugo lokacijo bo, kot opozarjajo, to dolgoročno občane udarilo po žepu, namesto da bi jim z izkoriščanjem odpadkov prineslo nižje stroške.

Razliko že vračunali?
V Publicusu odgovarjajo, da so se s podpisom koncesijske pogodbe z občino zavezali, da bo cena odlaganja odpadkov tri leta ostala nespremenjena ne glede na zaprtje odlagališča. Končno ceno so za sto odstotkov sicer dvignili že lani, pravijo, da na račun ločenega zbiranja.

Pritožba na odločbo Arsa
Sicer pa se je Publicus že pritožil na negativno odločbo Agencije RS za okolje (Arso) za obratovanje odlagališča, ki je bila izdana v začetku septembra. Pritožbo rešujejo na ministrstvu za okolje, do pravnomočne odločitve pa se odpadki lahko odlagajo v Stari vasi.

Na Občini Postojna pravijo, da so s koncesijsko pogodbo poskrbeli za nadomestno lokacijo. A kljub temu priznavajo, da bi bila optimalna rešitev regijski center. Branijo se, da je ta predvsem v domeni države in da je krivda za visoke cene ravnanja z odpadki v veliki meri tudi na državi: “Večina odpadkov se ne izrablja kot sekundarna surovina za proizvodnjo energije, zato odpadki ne vračajo denarja, kot je praksa v večini evropskih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.