Slovenija
28 ogledov

Priložnost za težje zaposljive

Pri nas socialna podjetja ustvarijo štirikrat manj delovnih mest kot v EU, opoza Žurnal24 main
Socialni podjetniki. Plačevali bi le 8,5-odstotni DDV, a lahko delili le petino dobička.
Podjetniki začetniki

Odpadki. Aprila bo v Slovenskih Konjicah zaživelo socialno podjetje – center vnovične uporabe odpadkov, v katerem bodo zavržene izdelke obnavljali in jih nato prodajali. Delo bodo dobili trije ljudje.

Gostišče. Pet mladih gojencev Vzgojno-izobraževalnega zavoda Višnja Gora bo novembra dobilo zaposlitev v socialnem podjetju, ki se bo ukvarjalo z gostinsko dejavnostjo.

Subvencije za zaposlovanje brezposelnih, številne davčne olajšave in prednost pri javnih naročilih so nekatere izmed ugodnosti, ki naj bi spodbudile nastajanje socialnih podjetij v Sloveniji. Takšne spodbude predvideva nov zakon o socialnem podjetništvu, ki ga bosta še ta teden v parlamentarno proceduro vložili poslanski skupini SD in Zares.

Cilj ni dobiček
Socialna podjetja (če niso društva) bodo lahko razdelila le petino dobička, ki bi ga ustvarila, pa še to predvsem med zaposlene in prostovoljce. Bila pa bi deležna subvencij za odprtje novih delovnih mest in bi plačevala le 8,5-odstotni davek na dodano vrednost.

Upravičena naj bi bila tudi do povrnitve plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje – za težje zaposljive osebe 15 mesecev, za delavce nad 55 let pa največ dve leti. Subjekti, zavezani javnim naročilom, bodo morali dati prednost socialnim podjetjem in 30 odstotkov naročil vsako leto razpisati kot pridržana javna naročila.

Socialna podjetja se bodo ukvarjala z družbeno koristnimi dejavnostmi, ki jih bo določila vlada – denimo s socialnim varstvom, vzgojo, promocijo zdravja, ekološko proizvodnjo hrane, zaščito živali, socialnim turizmom, pravično trgovino ... Zaposlovala bodo najranljivejše skupine na trgu dela.

Več kot polovice ljudi, ki so danes brezposelni, brez socialnih podjetij ne bomo mogli zaposliti.
Zdenka Kovač, strokovni odbor Zaresa

 

Gre denimo za iskalce prve zaposlitve z višjo oziroma visoko izobrazbo, ki so na zavodu za zaposlovanje prijavljeni več kot šest mesecev, za invalide, upravičence do socialne pomoči, pa tudi druge težje zaposljive, kot so Romi, brezposelni nad 55 let, brez izobrazbe ali z osebnostnimi motnjami, nekdanji kaznjenci in odvisniki ter begunci in brezdomci.

Takse za registracijo socialna podjetja ne bodo plačala, prav tako bo brezplačno preoblikovanje nepridobitne pravne osebe v socialno podjetje. Nadzor naj njimi bo izvajalo ministrstvo za delo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.