Slovenija
15 ogledov

Primanjkljaj ZZZS 35 mio

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Primanjkljaja ZZZS je za 18 milijonov evrov manj, kot je bilo načrtovano in po prvi oceni tako znaša 35 milijonov evrov.
Razpis za direktorja
Upravni odbor ZZZS naj bi morebiti že jutri potrdil besedilo razpisa za generalnega direktorja. Prvi razpis ni uspel, saj Janko Štok, sicer finančni direktor ZZZS ni dobil podpore skupščine zavoda. Ponovljeni razpis naj bi bil objavljen prihodnji teden. Fakin se na vprašanje, ali se bo prijavil, še ni želel izjasniti. Štok pa je povedal: dobil sem rdeči karton in veste, kaj v nogometu to pomeni.

Zdravstvena blagajna je lani poslovala bolje, kot je bilo načrtovano, je povedal prvi mož blagajne Samo Fakin. Primanjkljaja je za 18 milijonov evrov manj, kot je bilo načrtovano in po prvi oceni tako znaša 35 milijonov evrov. ZZZS je lani sicer imel za 2,3 milijarde evrov prihodkov in nekaj več kot to tudi odhodkov.

Na blagajno, ki je imela nekoliko več prihodkov, kot je bilo načrtovano, je blagodejno vplival predvsem dvig minimalne plače, na koncu leta pa tudi izplačila božičnic in 13. plač. Prav tako pa se je v blagajni poznala zamrznitev uskladitve plač v zdravstvu.

"Med stroški so izplačila za bolniške edina postavka, ki je bila prekoračena," je povedal Fakin, kar je zaradi krize po njegovih besedah tudi razumljivo. Povedal je še, da so se stroški za bolniške za delodajalce zmanjšali.

Podatkov, kako so poslovale bolnišnice in zdravstveni domovi, na zavodu za zdaj še ni, bodo pa prvi podatki znani prihodnji teden.

Fakin je zatrdil še, da ni zaznati, da bi farmacevti zviševali cene in dodal, da se bodo zdravila zaradi pogajanj kvečjemu pocenila. Za letos je tako predvideno znižanje cen zdravil za okoli tri odstotke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.