Slovenija
68 ogledov

Primanjkuje tudi javnih del

Snaga listje čiščenje ulice Saša Despot
Brezposelni. Letos jih bo lahko delalo devet tisoč.

Zanimanje za javna dela je tudi letos bistveno večje od ponudbe izvajalcev, pravijo na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ). Letos do novembra je javna dela opravljalo 5.520 brezposelnih – med temi je bila več kot četrtina visokoizobraženih –, za prihodnje leto pa predvidevajo, da jih bodo lahko vključili do devet tisoč.

Po spremenjenem zakonu o urejanju trga dela se bodo lahko prihodnje leto za javna dela prijavili samo dolgotrajno brezposelni, ki so v evidenci zavoda prijavljeni neprekinjeno več kot eno leto, razlagajo na ZRSZ. Takih je od skupno skoraj 120 tisoč brezposelnih okoli 50 tisoč.

Novost pa je tudi ta, da se bodo lahko vključili prejemniki denarnega nadomestila, ki pa jim bo pravica do nadomestila v tem času mirovala.

Dobijo od 450 do 660 evrov

Plača udeležencev javnih del je odvisna od stopnje izobrazbe, ta pa mora biti skladna z delom, ki ga opravljajo. Tako po trenutnem izračunu nekdo s sedmo stopnjo dobi 940 evrov bruto oziroma 660 evrov neto, tisti z najnižjo izobrazbo pa dobi izplačanih 450 evrov. Če bi bila plača nižja od denarnega nadomestila, zavod razliko povrne.

Vsem pripada tudi povračilo stroškov prehrane in prevoza, naročnik pa mora delavcem zagotoviti tudi regres za letni 
dopust.

Lahko na kmetijo ali v knjižnico

Programi. Dela, ki jih bodo lahko udeleženci opravljali prihodnje leto, zajemajo področja od kmetijstva do socialnega varstva, kulture ter vzgoje in izobraževanja. Tako bodo lahko med drugim urejali javne poljske in gozdne poti, delali v knjižnici, pomagali skrbeti za zapuščene živali, ponujali učno pomoč otrokom priseljencev, pomagali starejšim in invalidom, zbirali in razdeljevali osnovne življenjske potrebščine pomoči potrebnim ali na primer sodelovali pri izvajanju programov za mlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.